Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hannah (16): Deset let měla dvě srdce, překonala rakovinu a nyní je zdravá

Autor: Jana Chmelíková - 
26. července 2009
05:59

Britka Hannah Clark (16) se narodila se zvětšeným srdcem, které jí ve dvou letech začalo selhávat. Lékaři proto tehdy provedli komplikovanou transplantaci, při které ale dívce nechali i původní, selhávající orgán. Léky, které Hannah brala, ale způsobily rakovinu...

Aby její tělo darovaný orgán neodmítalo, brala Hannah celá léta řadu léků a před dvěma lety jí našli rakovinu způsobenou právě těmito medikamenty. Dnes už je ale úplně zdravá a navíc jí po operaci zbylo už jen její vlastní srdce!

Víc než deset let měla Hannah dvě bijící a doplňující se srdce. Pozoruhodné je to, že lékaři transplantované srdce umístili k tomu původnímu, nemocnému. Doufali totiž, že nové srdíčko dívčinému původnímu srdci »uleví« a to tak bude mít šanci uzdravit se. Hanně byla totiž ještě jako miminku diagnostikována kardiomyopatie, která postihuje jedno dítě ze sta tisíc. Její srdeční svaly byly dvakrát větší, než je normální, a tudíž ochablé a neschopné pumpovat krev. Lékaři proto Hanně na to její »naštěpovali« srdce pětiměsíčního dítěte.



Operace, při níž Hanně nechali původní srdce a doufali, že se jednoho dne uzdraví, je minimálně ve Velké Británii, odkud Hannah je, unikátní. A možná že i na celém světě. Před čtrnácti lety ji provedl profesor Magdi Habib Yacoub, světově uznávaný kardiochirurg, který má na kontě nejvíc transplantací na světě. Od britské královny Alžběty za svou práci dokonce dostal šlechtický titul Sir.

Ovrácená strana mince
I přes to, že operace proběhla úspěšně, Hannah brala další léta sedmnáct různých léků, které potlačovaly imunitu. Jinak by tělo transplantované srdce odmítlo. Deset let po operaci se Hanně začali projevovat silné vedlejší účinky těchto léků a lékaři zjistili, že se jí rozvíjí rakovina lymfatických žláz. Zdravotní sestra rodičům Paulovi a Liz řekla, že Hanně mohlo zbývat jen 12 hodin života. Jediný způsob, jak rakovinu zastavit, bylo odstranit darované srdce.

V Hannině případě se risk lékařů vyplatil. Původní srdce už bylo naštěstí v takové formě, že darovaný orgán mohli lékaři bez obav odebrat. Sir Yacoub se kvůli této operaci v roce 2006 vrátil z důchodu na operační sál, aby mohl na »zpětnou transplantaci« ve Velké ormondské nemocnici v Londýně dohlédnout. Dnes šestnáctiletá dívka už je zotavená i po druhé operaci, při které jí orgán odebírali.

Nový život
Konečně nemusí brát spousty léků ani absolvovat pravidelné hospitalizace v nemocnici, které podstupovala kvůli prevenci život ohrožujících infekcí. Prostě může začít nový život se vším všudy.

„Zpráva, že už tam nebudu muset, byla ohromující,“ směje se Hannah. „Všechno se změnilo. Dřív jsem nemohla jít ani sama ven, protože moje tělo by to nemuselo zvládnout. A když jsem občas přeci jen vyrazila, rodiče doma trnuli strachem,“ přiznává Hannah.

Teď poprvé může začít žít normální život, jaký mají její vrstevnice – může chodit běhat, plavat, jezdit na kole nebo proste jen nakupovat. Navíc teď dokončila základní školu a chce studovat péči o děti. Našla si také brigádu v chovné stanici nedaleko domova.

Připadala jsem si prázdná
Hannah ale přiznává, že první pocity už jen s jedním srdcem byly dost rozporuplné. „Připadala jsem si hrozně... prázdná. Najednou mi připadalo, jako by mi v hrudníku něco chybělo. Ale byla jsem taky hrozně šťastná,“ vzpomíná. A maminka Liz dodává: „Jsme hrozně šťastní. Hannah konečně nemusí přemýšlet nad tím, co bude zítra, a může si užívat prostě už je to, že je. Každé ráno se budí s úsměvem na tváři,“ vypráví.

Sir Magdi, který podrobnosti o operaci zveřejnil v jednom z nejvýznamějších lékařských časopisů Lancet, průběh popisuje takto: „Po první operaci byla Hannah velmi nemocné dítě, které se ale dobře uzdravovalo a nyní je z ní naprosto zdravé děvče. Z medicinského a vědeckého pohledu je to skvělý úspěch. Naučili jsme se spoustu nových věcí,“ podotýká.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi