„Ano, je ze mě homeless,“ řekl Blesku doslova Bořek poté, co potvrdil definitivní rozchod s Leonou Machálkovou. Architekt nemá kromě bytu své milenky Zuzany Mausové, kam hlavu složit.

Luxusní mezaninový byt na Strahově, kde Šípek do rozchodu žil, je totiž majetkem expřítelkyně Leony. „Ano, celý Strahov je Leony a mého syna Artura a jsem tomu rád,“ řekl Blesku Šípek a přiznal, že až se vrátí z pracovní cesty v Tokiu, kde připravuje výstavu, napne všechny síly na pořízení vlastního pražského hnízdečka.

Fotogalerie
1 fotografie

U milenky Zuzany v jejím bytě na Starém Městě sice architekt vegetovat může a zatím to oběma zamilovaným hrdličkám vyhovuje, mít ale v případě potřeby kam utéct je pro Šípka naprosto nevyhnutelné. V centru Prahy má Šípek prodejnu spojenou s thajskou restaurací, jeho skleněné produkty zdobí nejen dejvickou vilu Václava Havla, ale i sídla těch nejbohatších podnikatelů v Thajsku, kde má architekt vlastní dům. Navíc Šípkovými skleněnými artefakty si ozdobil domácí interiér například Mick Jagger z Rolling Stones nebo dalajlama. Peníze známému architektovi rozhodně nechybí, ale v hlavní městě teď nemá vlastní strop nad hlavou.

Deset let čekala na jeho rozvod. A teď konec!

Leona Machálková (42) s Bořkem Šípkem (60) vypadali po mnoho let jako jeden z nejideálnějších párů českého showbyznysu. Až na několik málo skandálů (například když Leona měla mít sexuální poměr s Vendulou Svobodovou nebo Bořkovy alkoholové úlety) v klidu vychovávali syna Artura (6). A teď, když se Bořek konečně rozvedl a Leona se těšila na svatební šaty, je konec. Bořek Šípek se odstěhoval kvůli milence.

Ještě před několika týdny Leona pěla v rozhovoru pro Nedělní Blesk na Bořka ódy, jak je jedinou láskou jejího života, a bránila ho, seč mohla. Teď to ale vypadá, že s láskou je konec a ona se tak dočkala stejné situace, jako kdysi Bořkova exmanželka, nizozemská choreografka Bambi Uden. „Někdy je lepší to ukončit, než prodlužovat trápení,“ říkal Bořek o svém tehdejším manželství.

Příběh skvělé lásky?

Leonu s Bořkem kdysi seznámil zpěvák Karel Černoch. Leoně se ale do vztahu s ženatým mužem nechtělo, Bořek jí podle jejích slov nejdřív takřka rok uháněl. „Pak jsem si ale řekla, že jeho manželství je stejně už dlouhou dobu nefunkční a děti že už mají dospělé. A že se tudíž nemám čemu bránit,“ vysvětlovala své pohnutky vždycky Leona. Jenže Bořek nerad řeší problémy, vzhledem ke své profesi také hodně cestuje, a tak mu rozvod trval dlouhých deset let. Teprve letos se konečně rozvedl a Leona začala mluvit a snít o svatbě a dalším dítěti.

Konec snu

Nejprve mluvila o velkolepém obřadu na venkově nebo v nějaké exotické zemi, pak ale přibrzdila a nakonec mluvila jen o tom, že se "někdy" vezmou. Ale kdy, na tom prý nezáleží. Stejně tak na otázky týkající se dalšího potomka začala Leona najednou odpovídat vyhýbavě. „Další dítě neplánujeme, ale to neznamená, že bychom ho nechtěli. Spíš to všechno necháváme volně plynout. Kdybych otěhotněla, byla by to rozhodně dobrá zpráva, ale neřešíme to,“ řekla Blesku před časem Leona. A právě její touha po snubním prstýnku a dalším dítěti se jí asi stala osudnou. Bořek se ve svém věku už nenechal do ničeho proti své vůli umotat, a tak si radši našel jinou. Svůj podíl má na rozpadu jejich vztahu asi také Bořkovo pití. Už dříve ho z večírků museli kolegové někdy i odnést.


O co se budou hádat?

Leona Machálková má asi v případě rozchodu smůlu. Vše teď bude záležet jen na velkorysosti Bořka Šípka – především jaké bude platit alimenty na šestiletého Artura a zda usoudí, že by měla dostat nějaké odstupné.

Bořek Šípek sice kdysi v rozhovoru pro Reflex prohlásil, že všechny své peníze utrácí za architekturu, protože ho projektování stojí hodně času a peněz, ale jistě není žádná "socka". Dnes už sice není spolumajitelem skláren Ajeto, ale zato velmi dobře prodává svoje sklo doma i v zahraničí. Také jeho thajská restaurace Arzenal v pražské Valentinské ulici slušně vynáší, obzvlášť proto, že si zákazníci mohou koupit i příbor a talíře, z nichž jedli. A pak je tu proslulé architektonické studio Šípek, na jehož kontě je například designové zařízení pařížských butiků Karla Lagerfelda, skleněný dům v Hamburku, který dostal německou státní cenu nebo obchodní dům Ginza v japonském Tokiu.

Teď tedy záleží jen na Leoně a jejím právníkovi, jak Bořkovi "pustí žilou". Anebo zda pro ni nebude výhodnější ještě ho přemluvit k návratu…