Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlak jí přejel dceru, ČD chtějí peníze za zpoždění

Autor: Vlaďka Hradská - 
16. července 2009
05:00

Může se to stát i vám…! Klidně spát nemůže už téměř deset měsíců Lenka Haisová (37). Loni v září přišla o dceru Barboru (†15), kterou přejel vlak, když si krátila cestu přes kolejiště. Tragédii rodina neunesla a rozpadla se, když od ní odešel otec. Teď přišla další rána. České dráhy vymáhají po matce mrtvé školačky peníze za zpoždění vlaku.

Lenka Haisová nevěřila svým očím, když dostala doporučený dopis. České dráhy ji žádají, aby zaplatila 17 516 korun za škodu, kterou způsobila její dcera svou smrtí. "Mám do deseti dnů zaplatit náklady za náhradní autobusovou dopravu a zpoždění vlaku a za dopravu inspektora bezpečnosti. Žádala jsem je o prominutí, ale odmítli," řekla zdrcená žena.

Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský uvedl, že je to standardní postup firmy. "Kdo vstupuje do kolejiště, porušuje zákon. Škoda vznikla a někdo ji musí uhradit. Pokud známe viníka, přihlašujeme se k dědickému řízení a uplatňujeme nárok. Závazek v takových případech přechází na pozůstalé. Při nehodách na přejezdech bývá škoda ještě mnohem vyšší," prohlásil Šťáhlavský.

Haisová se ze smrti dcery dodnes nevzpamatovala. Dlouhé měsíce užívala léky, rozvedl se s ní manžel. Když se konečně odhodlala jít dál, ozvaly se České dráhy. U strakonického okresního soudu podle všeho zjistily, že v dědickém řízení dostala peníze ze stavebního spoření, které Barborce ukládala.

"Zdá se mi to neetické. Škoda, že už si dráhy nezjistily, kolik mám po majetkovém vypořádání s manželem dluhů. Ozvou se po deseti měsících a hned mi vyhrožují žalobou. Pojišťovně se to taky moc nezdá. Vůbec nevím, co budu dělat," posteskla si nešťastná žena.

diwa ( 9. srpna 2009 11:37 )

Chytrosti jsi moc nepobral, ale skvěle to retušuješ vulgarismy...jen tak dál, určitě někde uděláš dojem

diwa ( 5. srpna 2009 13:50 )

To byla reakce na tvou inteligentní odpověď. Cituji Tě : "a ty zapomínáš ,že od lonského roku schválili zákon,kdo zemře na kolejích,zaplatí škodu za příbuzného!!!!!!" A ty husy si nechej od cesty.

diwa ( 30. července 2009 10:05 )

Kdo zemře na kolejích, nezaplatí už nikdy za nikoho

diwa ( 26. července 2009 23:30 )

Je to tak. Prostě se jen chtějí přiživit na cizím neštěstí.

diwa ( 26. července 2009 23:27 )

To je člověk, kterého ještě nepotkalo nic tak hrozného a má pocit, že má právo soudit ostatní, protože má "nadhled". Nemá ani nadhled, ani soucit, a ani rozum.

Zobrazit celou diskusi