Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ČR ma druhý nejvyšší počet žádostí o azyl v Kanadě na světě!

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, val - 
7. července 2009
20:44

Občané České republiky v prvním pololetí letošního roku podali v Kanadě druhý nejvyšší počet žádostí o azyl Mexičané podali téměř 5500 žádostí. Vysoký počet žadatelů o azyl je důvodem, proč kanadská diplomacie uvažuje o opětovném zavedení víz pro Čechy.

Zavedení kanadských víz je podle mnoha indicií na spadnutí, třebaže česká diplomacie se snaží Kanadu přesvědčit, aby k tomuto kroku nepřikročila. Výsledek by mohl být znám během několika dní. "Dle mého odhadu by mělo v několika následujících dnech dojít k rozhodnutí. Nemyslím si, že by bylo na spadnutí okamžitě," uvedl ministr zahraničí Jan Kohout, který je připraven i na oznámení víz. Pro řešení problému hodlá využít tlaku EU.

Kanadské velvyslanectví v Praze zaregistrovalo 1720 českých žádostí, což je dvakrát víc než za celý loňský rok.

Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Během prvních tří měsíců letošního roku azyl dostalo 34 Čechů. Celkem Kanada za letošní a minulý rok souhlasila s postavením uprchlíka u 118 českých občanů.

V českém tisku se objevily informace, že žadatelé v Kanadě mohou zneužívat tamní azylový systém a že jejich odjezdy jsou organizované.

Právě příliv lidí hledajících ochranu v Kanadě před lety vedl k tomu, že Kanada víza v říjnu roku 1997 pro Čechy zavedla. Zrušila je až o deset let později. Od té doby se však objevili noví migranti. Kanada je podle bývalého šéfa české diplomacie Cyrila Svobody jedinou zemí světa, která uděluje azyl Čechům.

 

Pořadí

Stát

Počet žadatelů

1.

Mexiko

5500

2.

Česká republika

1720

3.

Kolumbie

1200

4.

Haiti

1000

5.

Maďarsko

800

ervin ( 8. července 2009 09:22 )

ale až na toho Čunka máš dnes rozumný příspěvek... Co prosím, provedl Čunek rasistického? Ale fakta, prosím, žádnou mediální ideologii...

siroky11 ( 7. července 2009 22:54 )

A jestlipak víte proč? Protože má doma nejvíce cikánů

gogo ( 7. července 2009 22:21 )

před zakročením proti extremistům čímž tito vytvořili pro Romy snadnou záminku pro jejich pokus o emigraci. Na druhou stranu nevím co tu dělá či nedělá kanadský velvyslanec, který by měl svoji vládu informovat o skutečném stavu věcí. A to o tom, že se zde žádné hony na čarodějnice či romy nekonají. Pouze pár zmedializovaných tlup a jeden Čunek. Toť vše. Takže kdyby se těm romům v Kanadě sdělilo, že se jim na jejich špek neskáče, tak by první vlna odtáhla do Česka a druhá by žádná nebyla ...

tatu ( 7. července 2009 22:19 )

Stačí aby Kanada snížila sociální dávky a zavedla do měsíce pracovní povinnost pro cizince žádající o azyl.V ten moment tam nemají od nás ani nohu.Udělala to Anglie,tak ať to udělá i Kanada.Anebo zavést poukázky místo peněz a není tam od nás nikdo.Ale když se tady mají tak zle,tak proč je Kanada nechce?Já kdyby byla sbírka,klidně přidám na letadla,ať je vyvezou všechny.

Zobrazit celou diskusi