Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

DinoPark ohrožují přívaly vody

Autor: iža - 
1. července 2009
17:39

Davy prvních návštěvníků měly v úterý navštívit vůbec největší DinoPark v Česku v Doubravě na Karvinsku. Místo slavnostního otevření ale unikátně postavený zábavní areál na důlní haldě ohrožují přívaly vody.

Měl to být skvělý začátek prázdnin, z obřího DinoParku ale zůstalo jedno velké bahniště. Do Doubravy u Orlové se dneska chystaly rodiny z celé Moravy. „DinoPark bychom skutečně včera otevřeli, kdyby nám déšť a neustálé přívalové lijáky nepozastavily práce,“ potvrdil Blesku Lukáš Milota z firmy West Media Czech.



„Kvůli bahnu a vodě nemůžeme dokončit cesty vedoucí přes celý podmočený areál. Celkem je jich asi patnáct kilometrů, přičemž základní okruh měří šest kilometrů,“ řekl Blesku hlavní stavbyvedoucí firmy Messing Lubomír Bolek. Ze sedmdesáti maket dinosaurů jich včera stálo jen několik. Voda totiž změnila půdu v bahno. „Máme proto i problém ustavit modely z pryskyřice na betonových patkách do země. Pokud budou lijáky přetrvávat a půda nevyschne, zřejmě neotevřeme ani další termín, tedy 10. července,“ sdělil Milota.

DinoPark v Doubravě je unikátní tím, že stojí naproti zavřené šachtě Eleonora na asi dvacetimetrové vytěžené haldě a pod ní. Na přírodní ploše patnácti hektarů je tak největším tématickým parkem svého druhu v naší zemi. Pohyblivé ještěry z druhohor budou řídit počítače, ty statické jsou vyráběny v životní velikosti a přesně zobrazují jak anatomii, tak povrch těla dinosaurů.

„Děti si budou moci vyzkoušet i práci paleontologů,   připravujeme i malou expozici replik druhohorních vykopávek. Chybět nebude ani 3D kino. Kdy DinoPark ale otevřeme, to skutečně ovlivní jen počasí,“ dodal Milota.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi