Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko sužuje přívalový déšť. Bouřka nad Prahou

Na výběr jsou nejrůznější zvuky - třeba i letní bouřka
Na výběr jsou nejrůznější zvuky - třeba i letní bouřka  (Autor: Internet)
Autor: ČTK, brum - 
29. června 2009
22:53

Česko v pondělí večer opět zasáhl přívalový déšť. V Jižních Čechách hasiči vyjížděli k čerpání vody ze sklepů a odstraňování naplaveného bahna. Zasahovali i na více než 40 místech Jihomoravského kraje. Pod palbou deště je i metropole.

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil extrémní stupeň nebezpečí v osmi krajích: Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a na Vysočině.

Jižních Čechy:
Na třech místech na Blanici stále platí nejvyšší povodňový stupeň, hladina řeky ale i přes srážky klesá.

"Spadlo do 20 milimetrů srážek, nemělo by to způsobit výrazný vzestup hladin řek," řekla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová. Večer kulminovala Blanice v Putimi na Písecku, kde zaplavila 22 domů.

Přívalový déšť se prohnal napříč krajem od východu k západu, zaměstnal proto hasiče na celém území regionu. Zaznamenali desítky zásahů, nejčastěji čerpání vody. Husté srážky znovu zasáhly už povodněmi poničené Strunkovice nad Blanicí. "Hasičské auto SDH Ševětín havarovalo u Mazelova, když jelo k zásahu, a narazilo do stromu. Při nehodě se lehce zranil jeden hasič," uvedl operační důstojník.

Hasiči pomáhali i čtyřem zraněným lidem, kteří zůstali zaklíněni ve voze po dopravní nehodě u Žernovic na Prachaticku.

Na jihu Čech platí kvůli záplavám od neděle stav nebezpečí. Dnes ho jihočeský hejtman Jiří Zimola rozšířil i na Vimpersko a ve všech oblastech ho prodloužil do 17. července. Stav nebezpečí je vyhlášen také pro obce s rozšířenou působností Prachatice, Strakonice, Písek a Vodňany. Přívalový déšť vyplavil v noci na neděli 22 obcí na jihu Čech a znovu také rozvodnil jihočeské řeky na stupeň ohrožení. Hasiči museli evakuovat více než 800 lidí.


Jihomoravský kraj:
Na více než 40 míst Jihomoravského kraje museli vyjíždět hasiči po bouřce, která se v pondělí večer přehnala regionem. Především v Brně a okolí, na Hodonínsku a Břeclavsku voda z prudké přeháňky zaplavila sklepy, nečistoty ucpaly kanalizace a někde bouřka poškodila i střechy. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Zdůraznil, že nikdo neutrpěl zranění a nevznikly ani větší škody. Povodňová situace na jižní Moravě je nadále klidná.

Zapotili se nejen hasiči, ale i brněnští strážníci. Bouřka vyvolala elektrické přepětí. Vlivem toho se jim rozblikal pult centralizované ochrany. Jsou na něj napojeny všechny důležité městské objekty. "Pult hlásil v desítkách z nich narušení jejich bezpečnosti. Přestože se žádné vloupání nestalo, všechna hlášení bylo nutné prověřit," řekla mluvčí městské policie Denisa Kapitančíková.

Dalším problémem v jihomoravské metropoli bylo, že se v 17:00, opět údajně kvůli přepětí, automaticky nesklopily sloupky na vjezdech do pěší zóny. Auta, která z ní chtěla vyjet, tak v centru města zůstala zablokována.

Na jižní Moravě je zatím povodňová situace klidná. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, hlásí pouze Podhradí na Znojemsku na horním toku Dyje. Situace by se ale právě v této oblasti mohla změnit. Meteorologové v ní totiž očekávají vydatnější déšť. Vodohospodáři ale před časem vyčistili a prohloubili koryto Dyje v Podhradí. Letos na jaře to obec uchránilo od záplav.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi