O jejích schopnostech mají totiž mnozí přehnané představy, které žádná navigace nemůže splnit. Udělejte si s Bleskem jasno alespoň v tom základním!

1. Už se neztratím!

Omyl, mapy v navigaci nemusí být nejaktuálnější, můžete se »uklepnout « v zadávání cíle, špatně pochopit pokyn k odbočení... zkrátka stoprocentní jistotu nemáte, takže se nenechejte ukolébat!

2. Nejlepší je mít navigaci s mapami celé Evropy!

Jistě se hodí, když můžete navigaci využít i při cestách za hranice, ale buďte obezřetní. Západní Evropa už je pokryta velmi dobře, ale východní směr trochu vázne – problémy bývají i na Slovensku, v Polsku a o Rusku to platí dvojnásob.

3. Nejlepší navigace z automobilky!

Výhodou je, že tovární navigace se neztratí ani v tunelech, protože mohou snímat pohyb kol a podle toho zjistit rychlost a ujetou vzdálenost. Přenosné navigace jsou ale daleko levnější, jsou častěji a levněji aktualizovatelné.

4. Čím víc toho navigace umí, tím lépe!

Naopak! Čím jednodušší pro začátek je, tím lépe. Spíš si vyzkoušejte, zda je pro vás přirozeně ovladatelná, zda jí rozumíte.

5. Navigace v mobilu jsou nedostatečné!

Pokud navigaci potřebujete každý den, je lepší investovat do samostatného přístroje, ale zavrhovat ty v mobilu nelze.

6. Soustředím se plně na řízení a ne na hledání cesty!

Než se s navigací naučíte jezdit, smiřte se s tím, že naopak bude podstatným 'rušitelem'. Budete mít co dělat, abyste se odtrhli od obrazovky a nezírali na ni víc, než je třeba.

7. I nejnovější mapy!

To bohužel není nutně pravda. Výrobci mapy aktualizují většinou jednou ročně.

8. Navigace mne dovede i ke konkrétnímu domu!

Jistě vás dovede do příslušné ulice, ale na to, že zastaví přesně před hledaným domem, se lze spolehnout jen v největších městech.

9. Nejlepší je zadat nejkratší trasu!

To není pravda. Ujedete nejméně kilometrů, ale může vést silničkami, kde musíte jet pomalu... Někdy je lepší najet na dálnici a ujet o třicet kilometrů navíc, ovšem ušetřit čas a pohonné hmoty.

10. Novou navigaci zapnu a jedu!

Tak to nefunguje. Většina navigací potřebuje dost času, aby vyhledala spojení se satelity a zjistila polohu. U zcela nového přístroje to zabere i desítky minut. Navíc se musíte naučit s navigací zacházet. Rozhodně zadávejte cíl, než se rozjedete – nikdy za jízdy!

Takže mapu z auta dejte pryč jen tehdy, pokud ji nepoužíváte ani pokud nemáte navigaci.