Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povolební protesty v Íránu: Zabito sedm lidí

Povolební nepokoje v Íránu
Povolební nepokoje v Íránu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
16. června 2009
08:26

Při povolebních protestech bylo v pondělí v Teheránu zabito sedm civilistů. Oznámil to v úterý íránský státní rozhlas, podle něhož tito lidé napadli jeden vojenský oddíl.

Rozhlas oznámil, že "několik výtržníků" chtělo napadnout jedno vojenské postavení a poničit veřejná zařízení poblíž náměstí Ázádí. "Bohužel bylo sedm osob zabito a mnoho dalších zraněno," uvedl rozhlas, jehož zprávu citovala agentura AFP.

Další, tentokrát neupřesněný zdroj agentuře s odvoláním na zdravotnické služby řekl, že mrtvých bylo nejméně osm. Služba soudního lékařství, která podléhá ministerstvu spravedlnosti, to ale na dotaz agentury dementovala.

Podle agentury Reuters není jasné, zda zahynuli přívrženci opozice, nebo naopak stoupenci současného režimu. AP označuje zprávu rozhlasu za první oficiální potvrzení, že se při povolebních protestech střílelo.

Incident se stal během protestů stoupenců opozičního kandidáta Míra Hosejna Músávího proti oznámenému vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v pátečních prezidentských volbách. Podle Músávího a jeho přívrženců byly při volbách spáchány četné podvody. Pondělní demonstrace Músávího stoupenců se zúčastnilo údajně přes 100 000 lidí.

V pondělí večer agentury hlásily, že nejméně jeden člověk byl zabit, když dav zaútočil na sídlo islámské náboženské milice basídž. Její členové nato zahájili palbu. Podle AFP se tento incident stal až po manifestaci, která se odehrála v naprostém klidu, v jedné postranní uličce.

V Teheránu byl zatčen přední reformistický politik Mohammad Alí Abtahí, který byl viceprezidentem za vlády Ahmadínežádova umírněného předchůdce Mohammada Chátamího. Zatčení oznámila jeho kancelář. Abtahí v letošních volbách podporoval Músávího.

Prezident Ahmadínežád v úterý přiletěl do Ruska, kde se v Jekatěrinburgu zúčastní vrcholné schůzky takzvané Šanghajské organizace pro spolupráci, ve které má Írán status pozorovatele. První zahraniční státník, se kterým se po opětném zvolení setká, tak bude ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Ahmadínežád měl do Ruska odletět už v pondělí, ale cestu o den odložil. Jakékoli volební podvody popírá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi