Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Maďaři chtějí zrušit Benešovy dekrety!

Archív
Archív  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
14. června 2009
11:32

Maďarští extremisté z Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), kteří se v nedávných volbách dostali do Evropského parlamentu, tam chtějí žádat o zrušení takzvaných Benešových dekretů.

Szegedi řekl, že první krok Jobbiku v EP bude žádost o zrušení poválečných dekretů bývalého československého prezidenta, na jejichž základě byli z Československa odsunuti příslušníci národnostních menšin, hlavně sudetští Němci a Maďaři.

Hodlá také tlačit na zrušení takzvané Trianonské dohody z roku 1920. Maďarsko na základě takzvaného Trianonu ztratilo při dělení Rakouska-Uherska dvě třetiny svého území a polovinu - převážně nemaďarského - obyvatelstva.

"Za několik generací nebo ještě dříve musí trianonské hranice upadnout v zapomnění," prohlásil s tím, že jde o jeden z hlavních cílů jeho strany. Jobbik chce z roku 2010 učinit rok Trianonu.

Szegedi promlouval na shromáždění Mládežnického hnutí 64 žup za přítomnosti zhruba 250 členů polovojenské extremistické Maďarské gardy a asi pěti stovek jejích sympatizantů.


Úspěch maďarských extremistů

Průnik Jobbiku do Evropského parlamentu nečekaně vysokým ziskem 14,77 procenta hlasů byl největším překvapením voleb do EP v Maďarsku. Krajně pravicová strana, která bude mít v EP tři členy, se vyznačuje protiromskou a protislovenskou rétorikou. Také v sobotu v Budapešti Szegedi podle Sme mluvil o "cikánské kriminalitě", "zrušení mafiánské politiky" a "likvidaci vlastizrádných médií".

carodej ( 15. června 2009 09:10 )

naprostý souhlas nemám co dodat... možná jen........že se obávám, že maďary podpoří v EP právě Němci a další jako VB a Francie budou držet hubu, jako vždy....)

smrk ( 14. června 2009 17:15 )

Země jako je Německo,Maďarsko,Itálie a jiné, které za druhé svět.války drželi basu s fašismem musí tak akorát držet hubu a krok - ať se každý stará a zametá před svým vlastním prahem. Myslím si, že konkrétně Maďaři mají jiné starosti než něco vracet

mouse ( 14. června 2009 14:55 )

rarach ( 14. června 2009 13:26 )

no to určitě, nas*at

james ( 14. června 2009 12:32 )

Nadčasovost Edvarda Beneše je nesporná. Jeho odkaz je přístupný na internetu. Doporučuji každému si jej přečíst. Doba, o které se v něm zmiňuje, právě nastává. Nedopusťme, aby bývalí agresoři a jejich následovníci, ať z Německa, Rakouska nebo Maďarska začali revidovat výsledky 2.světové války a začali ze sebe dělat oběti a z válečných obětí vrahy. V tzv.Benešových dekretech musíme být neústupní a Slováci také. U nich je situace horší,protože až do roku 1918 nikdy nebyli stát, ale Horní Uhry. Oni uznávali Československo, ale ne samostatné Slovensko. A teď si začínají pískat. Je to nečestné jednání vůči Slovákům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa