"Jsem nadšená," reagovala Madonna na verdikt v prohlášení, v němž také poděkovala soudu. "Má rodina a já se těšíme na to, že s ní budeme sdílet své životy."

Soud nižší instance přitom letos v dubnu zpěvaččinu žádost o adopci tříleté dívky zamítl. Důvodem byl zákon dovolující adopci v Malawi pouze lidem, kteří v jedné z nejchudších afrických zemí žili nejméně 18 měsíců.

Už dřívější Madonnina adopce třináctiměsíčního Davida Bandy v roce 2006 údajně porušila místní zákony a vyvolala negativní reakce. Některé organizace adopci kritizovaly, označily ji za podporu obchodu s dětmi a vyčítaly vládě Malawi zvláštní zacházení se zpěvačkou.

Podle pátečního rozhodnutí soudce však nižší soud nevzal v potaz realitu současného globalizovaného světa, když žádost zamítl. Madonna podle něj prokázala svůj zájem o sirotky z Malawi. "Podle našeho názoru se budou o Mercy starat lépe než by tomu bylo v sirotčinci, kde nyní Mercy žije. Dají jí lásku a cit," uvedl soudce Lovemor Munl. Jeho rozhodnutí už nemůže být změněno.

Královna popu nebyla u pátečního slyšení přítomna osobně. Její právník po skončení procesu uvedl, že teď bude zařizovat pro Mercy pas, což by mohlo trvat několik dní. Čeká také na Madonniny pokyny ohledně cestování holčičky.