Madonniny šance na adopci Mercy James stále slábnou. Soud v Malawi její žádost před několika týdny zamítl s tím, že není občankou Malawi a dítě by bylo kulturně příliš vykořeněno. Teď bude vrchní soud projednávat její odvolání k původnímu rozsudku. Jenže mezitím se do všeho začal míchat biologický otec, který chce Mercy získat pro sebe. Přestože dceru dosud nikdy neviděl, hodlá si vybojovat svěření do péče. Aby si zpěvačka nemohla jeho dítě adoptovat a odvézt, žádá o pomoc dokonce malawskou Konzultační komisi pro lidská práva.
James Kambewa je odhodlaný podstoupit genetické vyšetření, jímž by se prokázalo, že je biologickým otcem malé Chifundo Mercy James. „Chci se o ni starat, jsem schopen se postarat o své dítě,“ tvrdil čtyřiadvacetiletý otec americké televizi CBS.

„Je to moje dcera, je to moje krev, potřebuje rodičovskou lásku,“ prohlásil Kambewa pro britský list Daily Mail.

„Není žádnou sirotou. Ztratila jednoho rodiče, to ano, ale já stále žiju a ona tudíž není sirotou. Madonna má miliony dolarů, ale to z ní nedělá dobrou mámu. Rodičovská láska je víc než peníze,“ hlásá do světa domnělý biologický otec holčičky.

Do sirotčince se Mercy dostala poté, co její osmnáctiletá matka Mwandida Maundová zemřela. Stalo se tak krátce po porodu.

Malawská Konzultační komise pro lidská práva přiznala, že dopis Jamese Kambewy má, ale zatím odmítla zveřejnit, zda mu pomůže získat dceru do své péče a bude mu financovat vlastního právníka.