Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Martinka (7): Už tři roky nemůže chodit ani sedět!

Autor: Nový Čas, rvs - 
4. června 2009
12:42

Martinka Sinčáková (7) ze Slovenska je krásná a usměvavá holčička, která má podobné sny, jako jakékoliv jiné dítě. Přála by si koně, miluje čtení a zpívání. Jejím největším přáním ale je, postavit se na nohy, nebo si aspoň normálně sednout.

Každá, byť i minimální zátěž u ní totiž zpravidla skončí zlomeninou. Její nadějí by mohl být lékař v Česku.

Martinku vozí do školy její matka, která s ní většinou také tráví celou dobu vyučování. Dceru drží na klíně, aby se jí při sezení na židličce nepolámaly kosti. "Teď musí ležet na speciálním vozíku, protože se jí před pár dny zlomila stehenní kost," vysvětluje Martinčina maminka Jana Sinčáková. Spolu se svým manželem a druhou dcerou dělá všechno pro to, aby své dceři život aspoň trochu zpříjemnila.

"Martinka si uvědomuje, že je jiná, než její vrstevníci. Ptá se mně, proč to tak je, ale já jí na to nedokážu odpovědět," vysvětluje Jana Sinčáková a nedokáže přitom potlačit slzy smutku. Během těhotenství ji prý lékaři neupozornili, že bude její dcera postižená. "Když mi jí v porodnici ukázali, byl to šok. Navíc mi nikdo nebyl schopný říct, co jí vlastně je," vypráví. "Laboratorní testy neprokázaly, že by měla osteoporózu a nikde jí nedokáží pomoci. Jen jí stále předepisují vitamíny s kalciem. Jenže kvůli svým neustálým zlomeninám je každou chvíli v nemocnici," pokračuje matka malé Martinky.

Drobné zlomeniny už se ani nepočítají - a těch velkých už bylo víc než dvacet. Martinka už tři roky nechodí ani nesedí. Neustále má něco zlomeného v sádře. Takřka každý pohyb a náraz je pro ni obrovským rizikem. Velkou nadějí rodičů je dětský osteolog v Čechách. "Martince lékaři stále nestanovili ani diagnózu. V Praze jsou specialisté, které bychom ale museli zaplatit. Pojišťovna je nezaplatí, protože předem požaduje přesný rozpis nutných úkonů a jejich cenu. Lékaři ale předem nemohou odhadnout, co všechno budou Martince muset dělat," vysvětluje situaci Jana Sinčáková.

anasyi ( 7. června 2009 03:08 )

Pokud jsem si dobre precetla prispevky vsech psatelu,nikdo tady neremca o tom,ze at si to zaplati sama,ze jsou absolutne mimo.Mimo jste asi Vy.Potom nechapu Vase rozhorceni,ze mame drzet hubu.Naopak mila pani,ja jsm si pred lety vyzadala rocni vypis se zdravotni pojistovny o tom co jem cerpala,a zjistila jsem,ze jsem po operaci kycelniho kloubu.Muj manzel mel na vypisu,operaci slepeho streva.A na zadne operaci nebyl a ja mam vsechny klouby svoje.Ale ja porad nechapu proc se nad nami rozcilujete,kdo tady akorad na diskusi blbe zakecal je ,,sylvalahodna,,taky mimo misu.Chtelo by to lepe si precist komentare,nez zacnete vyskakovat.Jinak se mejte hezky

anasyi ( 7. června 2009 02:57 )

Pailo,ver tomu,ze vetsina chlapu veme zajeci,ze to nezvlada.Byl by jinak na fotce jako cela rodina.V clanku se mluvi jen o Martince,Jance a mamince.Zpusob jak ji pomoci existuje,ale problemy jsou jinde

anasyi ( 7. června 2009 02:48 )

ja nevim,ale ja jsem nikde necetla,ze by se maminka Martinky domahala nejakeho zebraceni,jak jste na to prisla a ze delate takove zavery?Pokud se udela na Martinku sbirka,rozhodne Vy nebudete ta ktera tu sbirku zalozi a potom zalezi na kazdem z nas,jestli neco posle,nebo ne.Proc mate takove strachy?Na jedne strane ,,holky,,litujete a na druhe strane zvastate nesmysli.Vy se jenom modlete,aby Vas neco takoveho nepotkalo v rodine a potom Vam nekdo napis takovej blabol,jako jste napsala Vy.Pokud bude sbirka,ja prispeji.To jsem se zase nasrala

paila ( 5. června 2009 10:57 )

Opravdu nevypadají chudě, ale to neznamená, že mají peníze na léčbu v Praze. Z článku jsem pochopila, že na SK si neví rady a tak je logické to zkusit jinde. Z článku nevyplývá, že paní chce, aby se na ni uspořádala sbírka, ale pokud se udělá, ráda na ni přispěju. Není to jen o jednom vyšetření. Půjde o hodně testů, léků, vitaminů, děvče musí jíst zdravě, aby získala, co nejvíce přírodních vitamínů + ubytování pro její maminku. Není tam psané o jejím otci, ale předpokladám, že nevzal do zaječí, takže mají jen jeden příjem a otázkou je jak velký. Dnes je těžké utáhnout z jednoho příjmu zdravou 4-členou rodinu, natož pak pokud některý člen je nemocný. Přeji Martince, aby se už konečně objevil způsob, jak ji pomoci a aby si mohla, co nejvíce užívat svého života.

laala ( 5. června 2009 09:55 )

Takže vážení. Můj názor je ten, že léčba jako takové je obrovsky drahá. Každý z těch, co tady remcají o tom, že ať si to zaplatí sama, jsou absolutně mimo. A jediné, co jim doporučím je to, aby kontaktovali svou zdravotní pojišťovnu a požádali o roční výpis čerpané péče. Pak ať mluví nebo ať drží hu.. . Já jsem absolvovala léčbu tvz. ischiasu. Vyhřezlé 2 plotýnky v bederní oblasti. vyšetření neurologem, CT, 7 dnů v nemocnici na kapačkách a pak 14 dnů rehabilitace a nějaké RTG. Celková suma za 3 týdny této "rekreace" byla neuvěřitelná. téměř 30 tis. Chtěla bych vidět vá chytré, jak si hradí péči sami. Hergot, už si uvědomte, kolik peněz to stojí a nemyslete si, že je všechno zadarmo.

Zobrazit celou diskusi