Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Lidovci odstřelili Čunka! Předsedou se stal Svoboda

Autor: ČTK, tez - 
30. května 2009
16:31

Ve druhém kole zvítězil a novým předsedou strany se stal Cyril Svoboda. Zvítězil s 157 hlasy. K vítězství mu nejspíš pomohl fakt, že v minulosti předsedou strany byl a má tak zkušenosti vést stranu do předčasných voleb na podzim.

Dočasný předseda strany Jiří Čunek ve svém domácím městě neobhájil funkci.


Podomácku - klobásou a slivovicí - uvítali v sobotu ráno organizátoři delegáty klíčového sjezdu KDU-ČSL ve Vsetíně. Hned od rána hrála v kulturním domě zahaleném do žlutého plátna folklorní skupina valašské písničky.

Žlutá barva a plakáty s hesly "Zvol své evropské hvězdy", které připomínají, že už za týden čekají Česko volby do Evropského parlamentu, zaplnily zdi jednacích sálů. Do žluté se oblékly i hostesky.

"Lépe je být na bojišti o pět minut dřív, než o pět minut později," řekl novinářům Březina, který přišel na místo sjezdu jako první z kandidátů na šéfa KDU-ČSL. Jako druhý dorazil Svoboda, poté přišel i Čunek. Ve vestibulu před zahájením sjezdu vystoupila romská kapela.

Veselé uvítání delegátů vsetínského sjezdu nicméně neodpovídá dlouhodobě napjaté atmosféře uvnitř KDU-ČSL. Jednání začalo v 10 hodin a předcházelo mu zasedání předsednictva KDU-ČSL.

Nejvyšší stranickou funkci obhajuje na své domovské půdě bývalý vsetínský starosta Jiří Čunek. Protikandidáty budou exministr Cyril Svoboda, europoslanec Jan Březina a poslankyně Michaela Šojdrová.

Stranické volby zastínil avizovaný odchod někdejšího předsedy KDU-ČSL a exministra financí Miroslava Kalouska od lidovců. Na sjezd sice Kalousek přijede, za týden se nicméně chystá představit novou konzervativní středopravicovou stranu, která se zřejmě bude ucházet o voliče už v říjnu při mimořádných sněmovních volbách. Kalousek lidové straně vytýká, že se v politickém spektru posunula příliš doleva.

Nervózní Miroslav Kalousek Nervózní Miroslav Kalousek | čtk

"Dusno" uvnitř KDU-ČSL a spory o směřování strany zřejmě způsobily to, že do Vsetína nepřijeli zástupci bývalých a do budoucna - pokud se lidovci jako parlamentní strana udrží - i potenciálních koaličních partnerů - ČSSD a ODS.

Nedorazíil ani prezident Václav Klaus, který je na státní návštěvě Vatikánu. Jediným hostem tak dnes ve Vsetíně bude předseda slovenského Křesťanskodemokratického hnutí Pavol Hrušovský.

agneskax ( 31. května 2009 13:09 )

Souhlasim a proto si také zvolili Svobodu. Ten je zdárný příklad hamižnosti!!!! Svoboda bere jakékoliv ministerské křeslo a jakýkoliv majetek starších lidí. Lidovci by se měli držet přísloví - Dvakrát nevstoupíš do téže řeky.Svoboda je větší ostudou lidovců než Čunek běhe svého vyšetřování!!!!!!!!!

gogo ( 31. května 2009 07:49 )

souhlas !

gogo ( 30. května 2009 15:50 )

skončí ve volbách tato strana jako taková. A bude to jen dobře. Takže Čunku drž se, ať již odejte tam kam patříte !

kajina ( 30. května 2009 15:32 )

já jsem nespokojená. Jestli Češi jenom kritizují, pak Moraváci se jen modlí a je to jediná oblast, kde lidovci bodují. Lidovce bych nikdy nevolila, protože každý jeden z nich je " kam vítr tam plášť ". Vlezou do zadních otvorů každé vládě, jen aby byli u moci. A pak, nesouhlasím s navrácením majetků církvím. O Chrámu Sv. Víta ani nemluvím - nikdy do nebyl objekt náboženský, ale objekt buď královský nebo státní. Lidovci jsou vždycky jen vyžírkové a tlučhubové.

spokojena ( 30. května 2009 14:31 )

Ja bych chtela videt kohokoliv z vas.. Cesi jenom kritizuji. Projev neni vse. Mne se politika Kdu csl moc libi. Splni, co slibi, jsou pracoviti a je to videt. Pan Cunek mozna ma nejaky ten sram, ale je pouze jednim z cele strany. Treba takovy Svoboda, to je politik. A nebo pani Roithova, jeden z nejvetsich pracantu v EP. Maji muj hlas, at si zvoli jako predsedu kohokoliv. jen at ho ale pote nasleduji...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa