Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V srbském klášteře léčí narkomany bitím pěstmi i lopatou

Bití narkomanů v srbském klášteře
Bití narkomanů v srbském klášteře  (Autor: YouTube.com)
Autor: ČTK, šim - 
23. května 2009
22:06

VIDEO: Srbská pravoslavná církev v sobotu nařídila uzavřít církevní odvykací středisko pro drogově závislé v klášteře Černá řeka. Rozhodla tak po skandálu, který se rozvířil kolem drastických metod používaných při léčení těžkých narkomanů.

Uvedla to agentura Reuters. O krutých praktikách v léčebně informoval list Vreme. Zveřejnil i videozáznam toho, jak jsou chovanci při "léčbě" mláceni lopatou, biti do hlavy a do obličeje boxerem a kopáni často až do bezvědomí, a to v místnosti vyzdobené ikonami.

Srbský ombudsman v reakci na zveřejněné záběry zdůraznil, že je ze záznamu jasné, že jsou chovanci vystaveni těžkým tělesným trestům a útokům. "To přece nemůže být žádná terapie," řekl a prohlásil, že od ministerstva zdravotnictví očekává okamžitou hloubkovou kontrolu v ústavu a případné rozhodnutí o jeho uzavření.

O tom ale hned rozhodl synod pravoslavné církve, který vyzval biskupa příslušné diecéze k okamžitému zavření zařízení a k zahájení vyšetřování proti odpovědným osobám.

Představený kláštera u Nového Pazaru Branislav Peranović prohlásil, že za šest let, co středisko řídí, jím prošlo téměř tisíc lidí. Podle něj je vzhledem k míře závislosti léčených "tvrdá ruka nezbytná". Bránil se rovněž tím, že rodiče pacientů souhlasili s užitím násilí. Synod ale jeho přesvědčení očividně nesdílí. V prohlášení uvedl, že požádá státní úřady k podniknutí patřičných opatření. Vyjádřil své nejhlubší politování všem obětem násilí.

 

 

gogo ( 24. května 2009 06:35 )

Většina kriminálníků (ač se to na pohled nezdá) jsou v jádru zbabělci. A jako takoví by se po třiceti ranách holí sesypali a s hrůzou v očích by se báli příště takový trest podstoupit.....

ajaztassi ( 23. května 2009 22:37 )

A ještě mají feťáci všechno zadarmo. Jsme opravdu podělaný stát. Ti tam nahoře mají jen své miliardy a nestarají se o to, co se děje mezi lidmi. Bránit a chránit- jen ty sviňárny.

zdepa ( 23. května 2009 21:14 )

To by se mělo promítat denně ve všech televizích jako varování. Určitě by se to neminulo účinkem. Feťáci jsou spodina, která si nezaslouží žít ve společnosti slušných lidí. Sami se vyřadili. Podobně by se měli trestat kriminálníci všeho druhu. Zlodějům sekat ruce, za znásilnění kastrovat, za vraždu ihned popravit. Žádné zdržování se soudy. Protože jsme podělaný stát, kvete zde kriminalita jako málo kde. A to není řeč o korupci, tunelování a dalších svinstvech, která se ujala po r.89 velice raychle. Žádná revoluce, jak se ukazuje, nebyla zapotřebí. Posloužila jen úzkému okruhu vyčůránků a drzounů.

Zobrazit celou diskusi