Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kluci šli porazit májku. Starosta na ně zavolal policii!

Autor: Helena Lacinová, brum - 
20. května 2009
16:40

Nová Ves v Horách a Hora Sv. Kateřiny. Dvě sousední vesnice na Mostecku se rozhádaly. Pět horosvatokateřinských chlapců šlo totiž do druhé vesnice porazit májku. Místní je přistihli a odehnali. Starosta poškozené vsi je dostihl a předal policistům!

„Lípu nařízli do půlky. Mohla spadnout na ně nebo kohokoliv jiného. Nese to znaky veřejného ohrožení a poškozování cizí věci,“ argumentoval včera Jan Bejček, starosta Nové Vsi.

Na ničitelích, spíš jejich rodičích, protože jde většinou o nezletilce, požaduje škodu asi tisíc čtyři sta korun. „Májku jsme museli zkrátit a přitom se rozbily lahve pověšené na věnci,“ zdůvodnil.


Vedení sousední radnice má za to, že starosta Bejček přestřelil a jeho reakci považuje za nepřiměřenou. „Asi založíme fond na pokuty na zachování tradic. Majky se kradly odnepaměti. Chce to nadhled,“ vyzval Bejčka místostarosta Hory Sv. Kateřiny Petr Pakosta.

„Tradice by se neměla převádět na majetkoprávní záležitost,“ řekl Daniel Havel (40), otec jednoho z ´hříšníků´ Ragnaka (14), které Blesk zastihl krátce po výslechu na policii. „Projednávají to jako přestupek poškozování cizí věci. Syn je mladistvý, tak zatím nevím, jak to bude dál,“ řekl a aktivitu mu nemá za zlou. Tradiční velikonoční pomlázka by se podle něj mohla zvrtnout podobně. „Muži páchají násilí na ženách, a ty by to taky mohly jít oznámit na policii,“ kroutil hlavou nad vyhrocenou situací.

djaba ( 20. května 2009 21:21 )

Taky mi lezli krkem ti podřezávači májek,byli jak pominutí podříznout cokoliv ..I když považuji májky za zbytečnost , je to podle zákona poškozování cizí věci .

Zobrazit celou diskusi