Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Utopilo se deset haitských uprchlíků

Žena z Haiti
Žena z Haiti  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
14. května 2009
07:21

Deset osob přišlo o život u Floridy, když se asi dvacet kilometrů od pobřeží převrátila loď s haitskými uprchlíky, kteří se chtěli nelegální cestou dostat do USA.

Pobřežní stráži se podařilo zachránit 17 lidí, na palubě plavidla mohlo být až 28 uprchlíků, upřesnila mluvčí stráže Marylin Fajard. Podle ní uprchlíci byli ve vodě asi deset hodin, než úřady dostaly informaci o nehodě. K vysokému počtu obětí navíc přispěl fakt, že jen osm běženců mělo plovací vestu.

Okolnosti dramatu zatím nejsou jasné a úřady je vyšetřují. Plavidlo ale bylo zřejmě přetížené a šlo o ilegální přepravu běženců.

Na nehodu upozornil americké úřady majitel jiného plavidla, které oblastí proplouvalo kolem poledne. "Zavolal nám telefonem ve 12:30, když z moře vylovil tři těla," řekla Marylin Fajard.

Pobřežní stráž vzápětí vyslala na místo neštěstí, které se nachází asi sto kilometrů severně od Miami a asi 20 kilometrů od pobřeží, tři čluny podporované dvěma vrtulníky a jedním pátracím letounem. Po několika hodinách se podařilo z moře vylovit celkem 24 osob, některé už nejevily známky života.
"Vůbec jsme nevěděli, po kolika osobách máme pátrat. Hledali jsme celou noc, dokud jsme se neujistili, že v místě neštěstí už nikdo není," řekl novinářům kapitán pobřežní stráže James Fitton.

Podle amerických úřadů byli na lodi uprchlíci z Haiti, kteří se do USA chtěli dostat přes Bahamy.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi