Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Raketoplán Atlantis má praskliny!

K poškození pláště raketoplánu došlo během startu
K poškození pláště raketoplánu došlo během startu  (Autor: ČTK/AP)
Autor: INT, ČTK, so - 
14. května 2009
05:00

Je raketoplán Atlantis a jeho sedmičlenná posádka ve vážném ohrožení? NASA sice tvrdí, že ne, ale zároveň musela potvrdit, že astronauti odhalili při inspekci pláště své kosmické lodi asi půlmetrový pás prasklin!

Stav tepelné izolace je bedlivě hlídán kvůli tragédii raketoplánu Columbia, který v roce 2003 při návratu na Zem shořel právě kvůli izolaci poškozené při startu. Tehdy zahynula celá sedmičlenná posádka.

Nynější poškození mají pravděpodobně na svědomí odpadávající úlomky z vnějších palivových nádrží během pondělního startu. Odborníci chtějí provést ještě další analýzy. Miniaturní trhliny se objevily na čtyřech až pěti izolačních destičkách na pravé straně raketoplánu v místě, kde křídlo přiléhá k trupu. Vznikly asi dvě minuty po startu z Kennedyho vesmírného střediska.

Pro případ, že by se Atlantis nemohl bezpečně vrátit na Zemi, je na mysu Canaveral připraven záložní raketoplán Endeavour. Posádka Atlantisu totiž nemůže vyhledat záchranu na Mezinárodní vesmírné stanici jako jiné mise, neboť Hubbleův teleskop se pohybuje mnohem výše než orbitální komplex.

Během jedenáctidenní mise mají astronauti v plánu pět výstupů do volného prostoru. Tří z nich se zúčastní Andrew Feustel, který má příbuzné v Česku. Kvůli tomu vzal na palubu Atlantisu i českou vlajku a výtisk Písní kosmických básníka Jana Nerudy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi