Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Ústavní stížnost na lisabonskou smlouvu do dvou měsíců

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
12. května 2009
13:38

Nová ústavní stížnost, kterou chystají někteří senátoři ODS úterním setkání s prezidentem Václavem Klausem řekl jeden z iniciátorů stížnosti senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

"Naším záměrem je skutečně prozkoumat věcnou podstatu, a nikoli provádět nějaké taktické kroky," uvedl ke spekulacím, že se odpůrci smlouvy, která má stanovit pravidla budoucího fungování EU, snaží její ratifikaci pozdržet. Oberfalzer na Hrad přišel spolu se svými stranickými kolegy Petrem Pakostou a Jiřím Pospíšilem, s prezidentem strávili zhruba hodinu a čtvrt. Oberfalzer řekl, že již mají jistých 17 podpisů, které jsou k podání stížnosti třeba, chtějí ale nabídnout podíl na stížnosti i dalším senátorům.

"Není vyloučeno, že se připojí ještě někteří další kolegové," uvedl Pakosta. Ze senátorů smlouvu nepodpořilo 27 členů horní komory, kromě 23 senátorů ODS to byli dva zástupci KSČM, místopředsedkyně Strany svobodných občanů Liana Janáčková a Jana Juřenčáková z Klubu otevřené demokracie.

Senátoři podle Oberfalzera přišli prezidenta, který také patří mezi odpůrce smlouvy, informovat o svých úmyslech a postupu ve věci smlouvy. Klaus se ale podle Oberfalzera na ústavní stížnosti podílet nebude. "Tu věc prostě řeší senátoři a Kancelář prezidenta do toho zapojena nebude," uvedl Oberfalzer. Pospíšil podotkl, že pokud prezident bude chtít podat ústavní stížnost, "tak ji podá svým vlastním jménem".

Poté, co lisabonskou smlouvu minulý týden schválil i Senát, Klaus oznámil, že ji zatím nepodepíše a vyčká na nový postoj Ústavního soudu. Senátoři ho dnes osobně přišli požádat, aby právě kvůli avizované stížnosti o smlouvě zatím nerozhodoval. "Pan prezident byl vstřícný k našemu návrhu, považuje to za seriózní záležitost," uvedl Oberfalzer.

Ztotožnil se s Klausovou kritikou některých svých kolegů, kteří hlasovali pro smlouvu navzdory svým výhradám vůči tomuto dokumentu s tím, že její zamítnutí si nelze dovolit. "V tom i já spatřuji jistou zbabělost," uvedl Oberfalzer. Klaus doufal, že senátoři o smlouvě rozhodnou podle jeho slov "odpovědněji" než poslanci v únoru; po rozhodnutí Senátu vyjádřil zklamání nad tím, že někteří senátoři "rezignovali na svou politickou i občanskou integritu", když hlasovali pro ratifikací smlouvy. Označil to za "doklad dalšího selhání významné části našich politických elit", mluvil o zbabělém zdůvodňování.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se vůči tomu v pondělí ohradil. Klaus podle něj zpochybnil podíl Senátu na svém znovuzvolení do čela státu; Sobotka také použil slova o prvoplánové destrukci unie a izolaci prostřednictvím jednoduchých a nepromyšlených emocionálních gest.

Ústavní soud se lisabonskou smlouvou zabýval na návrh Senátu, který iniciovala ODS, už loni. Tehdy neshledal rozpor napadených sporných částí dokumentu s českým ústavním pořádkem. Podle odpůrců smlouvy z řad senátorů ji však neposuzoval jako celek a dotaz, zda je ústavním pořádkem v souladu, nezodpověděl. Kritici smlouvy plánují setkání se stejně smýšlejícími kolegy a chtějí vybrat advokátní kancelář, která by novou stížnost zpracovala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa