Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Už jsou spolu 65 let. Díky psovi!

Dagmar a František Vamberovi včera oslavili kamennou svatbu. Po 65 letech manželství se mají stále velmi rádi.
Dagmar a František Vamberovi včera oslavili kamennou svatbu. Po 65 letech manželství se mají stále velmi rádi.  (Autor: autorka a archiv Vamberových)
Autor: Jitka Žigová - 
4. května 2009
05:00

Bez větších hádek a nevěr oslavili v těchto dnech již 65 let života v manželství neboli kamennou svatbu František (89) a Dagmar Vamberovi (83) z Hradce Králové. Jiskra mezi nimi přeskočila v roce 1941 díky psovi, kterého tehdy vlastnil František.

Dagmar jako milovnice zvířat k němu a pak i k jeho páníčkovi vzplanula láskou. A o tři roky si ji slíbili i při obřadu v kostele. Páru přejí také hvězdy. Podle zvěrokruhu jsou si ona jako Štír a on jako Střelec navzájem sympatickými znameními.

„Manžel si mě všiml v jízdárně, kam jsem chodila ke koním. Vídala jsem tam krásného, velkého, rezavého, irského setra. Když jsme pak měli první rande a manžel přišel s tím psem, už jsem je nepustila,“ objala Dagmar při vzpomínání na seznámení svého chotě.

„Manželka je moje velká opora. Bez ní by život nestál za to,“ dával jí František najevo lásku. „Nikdy nás nenapadlo jít od sebe. Máme pravidlo, že mlčení nesmí přetrvat do noci. Do rána bylo vždycky všechno dobré,“ přiznala Dagmar.

S manželem vychovala dvě děti a mají i tři vnuky a čtyři pravnoučata.



MANŽELSTVÍ:

- trvá průměrně 12 let
Délka manželství Vamberových z Hradce Králové je mezi českými páry jednou z mála světlých výjimek. Podle posledních dostupných údajů statistiky rozvodů v Česku vyplývá, že v minulých dvou letech mělo manželství u nás až do svého zániku průměrnou délku jen 12,3 roku.

Kdy se slaví jaká svatba
► stříbrná svatba: 25 let
► zlatá svatba: 50 let
► diamantová svatba: 60 let
► kamenná svatba: 65 let

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi