Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráty zajatý americký kapitán je na svobodě!

Americká loď
Americká loď  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
12. dubna 2009
20:45

AKTUALIZOVÁNO: Kapitán americké lodě Richard Phillips, kterého na záchranném člunu u Somálska zadržovali piráti pět dní, byl osvobozen. Bez dalších podrobností o tom v neděli informovala televizní stanice CNN.

Informovala o tom americká média a zprávu potvrdilo vojenské námořnictvo.

"Mohu potvrdit, že kapitán Phillips je na svobodě a že je v pořádku," oznámil představitel amerického vojenského námořnictva John Daniels. Další okolnosti provázející zásah ale neposkytl.

Podle dostupných informací je Phillips nezraněn a byl již přepraven do bezpečí na palubu amerického plavidla. Při operaci, kterou údajně provázela krátká přestřelka, přišli o život tři piráti, čtvrtý utrpěl zranění a byl zajat.

Phillipse, který velel nákladní lodi Maersk Alabama s 20 Američany, somálští piráti unesli ve středu. Od té doby ho zadržovali na záchranném člunu jako rukojmí. Posádce se podařilo loď znovu ovládnout, ale kapitán zůstal v rukou pirátů. Únosci hrozili, že pokud na ně americké vojenské plavidlo operující v oblasti zaútočí, třiapadesátiletého Phillipse zabijí.

Po celou dobu držel piráty v šachu torpédoborec amerického námořnictva USS Bainbridge.

Během dní, kdy piráti Phillipse zadržovali, probíhala mezi kapitánem torpédoborce a skupinou kmenových náčelníků na somálské pevnině vyjednávání o podmínkách Phillipsova propuštění.

Kapitán USS Bainbridge se přitom řídil pokyny specialistů Ústřední zpravodajské služby (FBI), kteří byli na palubě torpédoborce.

V noci na neděli, pouhých několik hodin před zásahem amerického námořnictva, ale rozhovory ztroskotaly. Podle somálského zdroje, který jednání zprostředkovával, byl údajně příčinou neúspěchu americký požadavek, že únosci musejí být zatčeni a v Somálsku postaveni před soud. To somálská strana rozhodně odmítla.

Podle dalších náznaků ze somálské strany si byli únosci vědomi, že americké námořnictvo chystá nějakou operaci, protože nad jejich hlavami neustále přelétaly bitevní vrtulníky. Proto piráti nanovo Američany varovali, že pokud k něčemu dojde, rukojmího okamžitě zabijí.

Ještě ráno únosci vypálili několik ran na malé americké plavidlo, které se pohybovalo nedaleko jejich člunu. Americká posádka palbu neopětovala a raději se vzdálila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi