Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šíbři od elektřiny: Zase chcete lidi obrat?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: bel - 
3. prosince 2008
05:00

Nestydaté spolčení kolem ceny elektřiny pokračuje. Rok co rok ČEZ jako největší dodavatel zdražuje elektřinu a tváří se, že by jinak snad zkrachoval...

Přitom rok co rok raketově roste jeho zisk, a tím i stamilionové odměny jeho topmanažerů. A tak s posvěcením státu zdražuje i pro příští rok o desetinu, ačkoliv ropa je nejlevnější za tři roky.

Aby se ukázal jako 'dobrák', nabízí pevnou cenu elektřiny. Novinka o pevné ceně má přenést riziko na odběratele. Ti se budou muset do února příštího roku rozhodnout, jestli celý rok 2010 chtějí brát proud za právě aktuální cenu. "Chceme, aby si občan mohl o cenách elektřiny rozhodovat," hájil včera 'supernabídku' ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

To je vše, co je ochoten pro kapsy lidí, které odírá polostátní firma, udělat. Jenže ani analytici si netroufají cenu předpovědět.. "Vývoj cen elektřiny se dnes nedá jednoznačně odhadnout," říká Marek Hatlapatka z Cyrrus. Jasněji prý bude až v následujících měsících, jak se bude vyvíjet finanční krize. Před únorem, dokdy bude možné si cenu zafixovat, to podle Hatlapatky určitě nebude.

ČEZ však vyhraje v každém případě. Když proud zlevní, ti, kteří se nachytali, budou vyšší cenu platit celý rok. A když elektřina jako obvykle bez ohledu na cenu ropy zdraží, ČEZ si může 'umýt ruce': Měli jste se rozhodnout pro pevnou cenu!