Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Elektřina podraží! Až o 16%!

Archív
Archív  (Autor: Archív)
13. listopadu 2008
18:39

Špatná zpráva: Ceny elektrické energie zase půjdou nahoru! Jako první přišla se zdražením energie společnost E.ON. Ta prozradila, že proud zdraží o 16% a plyn o 5%.

Podle selského rozumu by to mělo být tak: Cena ropy prudce padá, plyn a elektřina zlevní! Jenže pro energetické firmy platí zvláštní logika: Když cena ropy stoupá, zdražují! A když klesá, zdražují taky! RWE Transgass zatím cenu plynu od Nového roku tají, stejně jako ČEZ cenu elektřiny. Ale E.ON už vyjevil, že proud zdraží až o 16 % a plyn o 5 %.

Ropa je nyní na světových trzích k mání za 56 dolarů za barel, což je nejníž od počátku loňského roku. Podle analytiků by to mělo po dvou letech nepřetržitého zdražování plynu znamenat, že od ledna zlevní. A elektřina by neměla podražit tak prudce, jak ještě nedávno předpovídaly hororové scénáře, ale maximálně o 10 %.

Jihočeši však mají zdražení plynu jisté a největší dodavatel RWE se zdráhá potvrdit, zda se máme skutečně těšit na zlevnění. Zákazníkům však už zvedl zálohy, jako by zdražení bylo jisté.

A jak to bude s elektřinou? Zachová se ČEZ jinak než E.ON, který jí hodlá zdražit až o 16 procent? „Ceny budou známy až koncem měsíce,“ řekl jen mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Pro Blesk už dřív šéf ČEZ Martin Roman odhadl, že zvýšení ceny proudu bude asi 10 %. Proč ale vůbec zdražovat? Zřejmě proto, aby se i příští rok mohl ČEZ pochlubit dalším rekordním ziskem. Včera oznámil, že za tři čtvrtletí vydělal o 40 % víc než vloni a je na nejlepší cestě k vytčenému rekordu – zisku přes 48 miliard korun.