„Od začátku roku 2018, kdy HSHMP (Hygienická stanice hlavního města Prahy) začala opětovně detailně zvýšený počet nemocných spalničkami sledovat, je tak celkový počet nemocných v Praze 167,“ uvedli hygienici.

Nejprve se spalničky projevují horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Uvnitř úst se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Účinnou prevencí před nakažením je jen očkování, proti nemoci není léčba, mírní se pouze příznaky. V Česku se povinně očkují děti od roku 1969, odolnost vůči nemoci se může postupně snížit. Zejména u lidí ve věku 30 až 50 let, kteří jako děti dostali jen jednu dávku vakcíny. Po prodělání spalniček v dětství, kdy má nemoc mírnější průběh, vzniká dlouhodobá imunita.

Rozšíření nemoci podle hygieniků umožnil pokles podílu očkovaných lidí v populaci pod 95 procent. Názory na očkování se různí. Někteří rodiče odmítají své děti nechat očkovat nebo vakcínu odsouvají do staršího věku, což podle odborníků situaci zhoršuje.

Počty případů v Praze:

Rok 2016 2017 2018 2019
Počet 3 3 103 65*

Video
Video se připravuje ...

„Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli,“ říká lékařka. Markéta Volfová, Lukáš Červený