Převažuje kmen chřipky A H1N1. „Bylo hlášeno dalších sedm nových případů chřipky s těžkým průběhem a z toho jedno úmrtí," uvedli hygienici. Od loňského podzimu bylo v Praze hlášeno 29 vážných případů a čtyři úmrtí.

Hygienici předpokládají, že počet nemocných dál poroste. „Osobám neočkovaným, které trpí chronickým onemocněním, lze doporučit omezit kontakt s ostatními, odložit cesty MHD a návštěvy lékařů,“ napsali. Počty nemocných hlásí v Praze 106 lékařů, kteří celkem registrují téměř 167 000 pacientů.

Už v minulých týden omezily některé pražské nemocnice návštěvy. Uzavřené jsou nejčastěji lůžkové části plicních oddělení nebo jednotky intenzivní péče. Thomayerova nemocnice v Krči dnes rozšířila předchozí zákaz návštěv na pneumologickém oddělení na oddělení geriatrie a následné péče. Minulý týden zakázala návštěvy také Fakultní nemocnice v Motole na pneumologické a části kardiochirurgické kliniky. Platí také v části kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí a stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, také proto většina nemocnic na plicních odděleních a léčebnách dlouhodobě nemocných v době epidemie návštěvy zakazuje.

 

Kalendářní týden 1. 2. 3. 4. 5.
Počet nemocných / 100.000 obyvatel cca 650 cca 1000 cca 1050 cca 1250 1751