Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kamarádovi prostřelili hlavu před Harryho (†24) očima. Zdrcená matka popsala hrůzy na Ukrajině

Autor: DVL, swp - 
30. března 2024
12:22

Britský dobrovolník ve válce na Ukrajině Harry Gregg (†24) se sice vrátil z války živý, nicméně si z bojiště odnesl posttraumatickou stresovou poruchu a těsně před svými narozeninami si vzal život. Zdrcená matka popsala, co na frontě zažil a co nejspíše vedlo k tragické události. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Mladý Brit řekl své matce, že jde bojovat na Ukrajinu, protože „udělal nějaké špatné věci“ a chce to „odčinit společnosti“. Když se pak z války vrátil, trpěl posttraumatickou stresovou poruchou a spáchal sebevraždu.

Harrymu Greggovi bylo 23 let, když se ocitl ve válkou zmítané Ukrajině poté, co bývalá premiérka Velké Británie Liz Trussová podpořila britské dobrovolníky, aby vstoupili do konfliktu.

Gregg odsloužil tři turnusy, přestože jeho jediné vojenské zkušenosti trvaly jen několik měsíců a byly z doby, kdy byl jako 11letý hoch vojenským kadetem.

„Mozek skončil na uniformě“

Jeho zdrcená matka Sandi Greggová vypověděla, že Harry cítil, že je potřebný a že pomoct dokáže, přestože měl omezené zkušenosti. „Mami, potřebují nás. Udělal jsem nějaké špatné věci, tak to chci společnosti vrátit zpátky,“ popsala matka důvody synova rozhodnutí vstoupit do války.

Harry byl svědkem násilných smrtí ukrajinských vojáků a viděl zvěrstva, která byla spáchána na ukrajinských civilistech. Jeho matka vypověděla, že byl „zlomený“, když se vrátil, ale byla mu odmítnuta psychologická pomoc od britské armády, neboť pod nimi nesloužil. Svůj život si vzal 14. prosince, jen pár hodin předtím, než měl oslavit své 25. narozeniny se svými přáteli.

Jeho matka dále vypověděla, že na Harryho a jeho spolubojovníka stříleli v zákopech a  jeho přítele nepřátelé zasáhli do hlavy, Harry ho pak musel dát do vaku. „Mozek jednoho z parťáků skončil na celé jeho uniformě, části toho orgánu pak musel přidat do pytle na mrtvoly a odtáhnout ze zákopů,“ popsala.

„Dříve vyskakoval dveřmi s velkým úsměvem na tváři. Když se vrátil z války byl smutný. Byl zlomený,“ dodala.

„Mami, jdu na Ukrajinu“

Měsíc před svou smrtí zveřejnil dojemný vzkaz své přítelkyni k fotografii, na které si užívali společný víkend. „Miluji tě víc, než lze vyjádřit slovy. Mohl bych napsat 10 knih o tom, jak moc tě miluji. Upřímně, jsi celý můj svět,“ napsal.

Na příspěvek zareagoval jeden z jeho přátel: „Jsem tak rád, že jsi zase našel štěstí.“

Jeho matka tvrdí, že Harry by byl naživu, kdyby bývalá premiérka Liz Trussová nepodporovala Brity k dobrovolnictví ve válce na Ukrajině. „Měl ADHD a byl velmi impulzivní. Volal mi, když to tehdy Liz vyslovila, a řekl mi: ‚Mami, jdu na Ukrajinu," popsala.

„Nedalo se mu to vymluvit… Neměl žádnou vojenskou zkušenost. Liz Trussová má na svých rukách krev,“ pokračovala. Nejméně 10 lidí z Velké Británie přišlo o život poté, co vstoupilo do válečného konfliktu.  

Její syn sloužil u 48. praporu a měl přezdívku „Orel“, kterou mu dali ostatní vojáci. Zažil boje v zákopech ve stylu první světové války, podle jeho matky „na to nebyl duševně připraven“. „Snažil se přemluvit britskou armádu, aby mu pomohli s posttraumatickou stresovou poruchou, ale odmítli ho, protože neměl služební číslo. Nemůžete očekávat, že lidé půjdou dobrovolničit do války a pak se vrátí zpátky jakoby nic.“

Liz Trussová se nedávno k Harryho příběhu vyjádřila: „Je mi velmi líto, že slyším o Harryho smrti. Myslím na jeho přátele a rodinu.“

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa