Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Haag vydal zatykač na dva ruské velitele. Kvůli bombardování ukrajinské energetiky

Aktualizováno -
5. března 2024
17:33
Autor: ČTK, swp, mav - 
5. března 2024
17:07

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na dva ruské velitele, generálporučíka Sergeje Kobylaše a admirála Viktora Sokolova, kvůli jejich údajným válečným zločinům a zločinům proti lidskosti na Ukrajině. Oba jsou podle soudu důvodně podezřelí, že pod jejich velením byly prováděny raketové útoky na ukrajinskou civilní energetickou infrastrukturu.

ICC uvedl, že „existují rozumné důvody se domnívat, že oba podezřelí nesou odpovědnost za raketové útoky, provedené silami pod jejich velením, proti ukrajinské elektrické infrastruktuře nejméně od 10. října 2022 do nejméně 9. března 2023“.

Soud dodal, že náhodná újma způsobená civilistům a škody způsobené útoky byly jednoznačně neúměrné jakékoli očekávané vojenské výhodě. Generálporučík Sergej Kobylaš (58) byl v danou dobu předním představitelem vzdušně-kosmických sil, admirál Viktor Sokolov velel Černomořské flotile. 

Po zimní kampani s pomocí vzdušných úderů na ukrajinskou infrastrukturu zahájila vyšetřování možných válečných zločinů také ukrajinská prokuratura. Rusko, které vede agresivní válku vůči sousední zemi už déle než dva roky, přes množící se důkazy popírá, že by úmyslně cílilo na civilní infrastrukturu na Ukrajině a tvrdí, že všechny jeho útoky mají za cíl snížit bojeschopnost Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatykače mezinárodního soudu uvítal: „Každý ruský velitel, který nařídí útoky proti ukrajinským civilistům a kritické infrastruktuře, musí vědět, že spravedlnosti bude učiněno zadost. Každý pachatel takových zločinů musí vědět, že bude pohnán ke spravedlnosti,“ napsal Zelenskyj na sociální síti X.

Ukrajinský poradce Podoljak řekl, že zatykače na vysoce postavené ruské velitele jsou „nesmírně symbolické“. Podle něj je „zjevné, že tentokrát se Rusko naprosto nebude moci vyhnout odpovědnosti za předem promyšlené a rozsáhlé válečné zločiny“.

ICC před rokem vydal zatykač i na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, a to v souvislosti s únosy dětí z okupovaných území Ukrajiny.

Poprvé i zločiny proti lidskosti

Na vydání zatykačů reagoval i ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin, který se zúčastnil dnešního jednání unijních ministrů spravedlnosti v Bruselu. Podle Kostina je symbolické, že informace z ICC dorazila právě během tohoto zasedání, kde s členskými státy EU řešili spolupráci mezi ukrajinskými úřady, Mezinárodním trestním soudem a Eurojustem. Unijní agentura sbírá a uchovává důkazy o zločinech během války na Ukrajině, a pomáhá tak posílit národní vyšetřování.

„Zatykače se netýkají jen spáchání válečných zločinů, ale poprvé i zločinů proti lidskosti. K jejich vydání vedlo mnoho měsíců intenzivní práce vyšetřovatelů i prokuratury, kteří shromáždili tisíce důkazů a dalších informací,“ řekl novinářům Kostin. Jde podle něj o další důležitý milník na cestě k prosazování spravedlnosti pro všechny oběti a přeživší války na Ukrajině.

Video  Noční útoky na Ukrajinu 
Video se připravuje ...

Ruská vojska od října 2022 do dubna 2023 vypustila více než 1200 raket, střel a dronů proti energetickým objektům na Ukrajině, připomněl v souvislosti se zatykači ICC server Meduza s odvoláním na údaje ukrajinské energetické společnosti Ukrenerho. V důsledku těchto útoků byla v polovině listopadu 2022 téměř polovina energetického systému vyřazena z provozu, čímž se Ukrajinci ocitli bez světla a tepla. K loňskému červnu kyjevští experti odhadovali celkovou škodu na energetickém systému na 8,8 miliardy dolarů (asi 205 miliard Kč), napsala Meduza.

Připomněla také, že ukrajinská tajná služba SBU obvinila velitele dálkového letectva Kobylaše, že na příkaz ruského vedení zničit ukrajinská města nařídil rozsáhlé útoky na obytné domy, nemocnice a kritickou infrastrukturu. Ukrajinské speciální síly loni v září po útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu tvrdily, že admirál Sokolov zahynul v troskách budovy. Ale o několik dní později ruské ministerstvo obrany zveřejnilo snímky a záběry, ze kterých vyplývalo, že se Sokolov účastnil jednání vedení ministerstva. Podle ruských vojenských bloggerů v polovině února o funkci v čele flotily přišel, oficiální zdroje o tom nehovoří.

Video se připravuje ...
Další videa