Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zatýkání v Rusku: Za mřížemi trpí i baletka (33). Další důkaz Putinova strachu?

Autor: CNN, mav - 
5. března 2024
05:00

Disidenta Alexeje Navalného se Kremlu nepodařilo umlčet ani za mřížemi, dokud byl naživu. Režim Vladimira Putina ovšem zatýká daleko víc lidí, zdaleka ne jen prominentní disidenty. Třeba mladičkou baletku. „V čem je pro Putina hrozbou?“ diví se sloupkařka webu CNN.

Ksenija Karelinová (33) má dvojí občanství - k ruskému dostala i americké, žije v Kalifornii. Živí se jako kosmetička, vášní je jí balet. Do Ruska vyrazila za příbuznými - a byla zatčena. Tajná služba FSB potvrdila, že kvůli „poskytování finanční pomoci cizímu státu v aktivitách namířených proti bezpečnosti naší země“. Přispěla totiž v přepočtu kolem tisíce korun americké charitě, jež podporuje Ukrajinu. Za zradu rodné vlasti jí teď vyhrožují desítkami let vězení.

„Je to nejnovější snaha Kremlu o zastrašování. Ve snaze uplatnit a ukázat svou sílu však Putin projevuje svůj strach. Proč by absolutní vládce jaderné velmoci považoval za nutné uvěznit Karelinovou? V čem je pro Putina hrozbou?“ ptá se Frida Ghitisová ze CNN.

„Zdá se, že Putin nesnese sebemenší náznak opozice, byť jen imaginární. Několik Rusů bylo zatčeno za držení prázdných papírků v prvních dnech Putinovy plnohodnotné invaze na Ukrajinu - po uvěznění tisíců dalších za otevřený protest proti ruské agresi,“ připomíná dobu před dvěma lety. Teď je důvodem k zatčení i jen položení květin u památníčku Navalného.

„Možná se Putin cítí nejistěji a stává se vůči ruskému lidu, návštěvníkům a dokonce i vůči těm, kteří zemi opustili, stále tvrdším tyranem. Zdá se, že to, co začalo jako autoritářský vůdce, který podkopával demokratické normy, se mění v totalitního diktátora nejnebezpečnějšího druhu - vystrašeného,“ glosuje sloupkařka.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa