Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec velitele Černomořské flotily: Rusové ho odvolali po zkáze elitní lodi Cezar Kunikov

Autor: ČTK - 
15. února 2024
19:46

Proruské informační kanály na platformě Telegram píší o odvolání velitele ruské Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova po zničení ruské výsadkové lodi ukrajinskými silami. Upozornil na to ruský investigativní portál The Insider. Potopení lodi Cezar Kunikov po zásahu námořních dronů oznámila ve středu ukrajinská vojenská rozvědka. Rusko zprávy o ztrátě dalšího plavidla své flotily nekomentovalo.

Sokolov podle investigativního portálu zastával funkci velitele Černomořské flotily od 14. září roku 2022. V září loňského roku ukrajinské Síly speciálních operací (SSO) tvrdily, že Sokolov zemřel při ukrajinském útoku na velitelství flotily v Sevastopolu na Ruskem okupovaném poloostrově Krym. Server Ukrajinska pravda ale dnes napsal, že podle jejího nejmenovaného zdroje v ukrajinské rozvědce se tato informace o úmrtí Sokolova nepotvrdila.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Ruskou velkou výsadkovou loď Cezar Kunikov se podle prohlášení ukrajinské strany podařilo zničit v Černém moři poblíž města Alupka na jižním pobřeží Krymu. Na lodi mohlo být podle Ukrajiny až 87 členů posádky.

Podobný svůj úspěch v Černém moři Ukrajina ohlásila také v prosinci, kdy se jí podle jejího tvrzení podařilo zničit velkou výsadkovou loď ruského námořnictva Novočerkassk. Na jaře roku 2022 kromě toho Ukrajina oznámila potopení ruské výsadkové lodi Saratov v Azovském moři. Na jaře téhož roku si připsala také likvidaci ruského raketového křižníku Moskva, na jehož palubě bylo podle odhadů médií kolem 500 lidí. Křižník Moskva s délkou přes 186 metrů se stal největší zničenou válečnou lodí při bojové akci od konce druhé světové války.

Možnosti ruské flotily se kvůli těmto ztrátám podle hodnocení serveru BBC News zúžily. Flotila navíc podle něj omezila své aktivity na otevřeném moři a značná část plavidel se po předchozích ukrajinských útocích stáhla ze Sevastopolu na Krymu do Novorossijsku na jižním ruském pobřeží.

Video  Ruská chlouba šla ke dnu: Ukrajinci zničili výsadkovou loď Cezar Kunikov.  - HUR
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa