Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kreml: Západ je přímo ve válce, uniklá nahrávka z Luftwaffe to dokazuje

Aktualizováno -
4. března 2024
13:26
Autor: ČTK, mav - 
4. března 2024
12:20

Publikovaný rozhovor důstojníků německé armády o možnostech Ukrajiny útočit na cíle v Rusku ukazuje na přímé zapojení „kolektivního Západu“ do konfliktu, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko v pátek zveřejnilo interní rozhovor vysoce postavených představitelů německého letectva, během kterého probírají, jak by ukrajinská armáda teoreticky mohla použít německé střely s plochou dráhou letu Taurus. Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo německého velvyslance v Moskvě Alexandera Grafa Lambsdorffa.

„Je třeba samozřejmě ještě zjistit, zda to v Bundeswehru dělají ze své iniciativy. Pak je otázka, nakolik je Bundeswehr řízený a jak moc to vše kontroluje pan Scholz, nebo je to součást státní politiky Německa,“ řekl novinářům mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Moskva už dříve dala najevo, že bude po Německu požadovat vysvětlení. „Německý velvyslanec byl předvolán. Samotný (zveřejněný hovor) naznačuje, že v útrobách Bundeswehru se věcně a konkrétně projednávají plány na údery na ruské území,“ řekl dále Peskov.

Velvyslanec Lambsdorff německé agentuře DPA nicméně řekl, že nešlo o předvolání, ale o schůzku, která byla naplánovaná ještě před zveřejněním rozhovoru důstojníků německého letectva. „Dostal jsem pozvánku na jednání o různých bilaterálních tématech,“ řekl bez dalších podrobností. To odporuje tomu, jak o věci informují ruská média, píše DPA. Agentura Reuters uvedla, že ambasador po jednání z ministerstva odjel, aniž hovořil s novináři.

Zvukový záznam rozhovoru zveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Vysoce postavení představitelé německého letectva (Luftwaffe) na nahrávce pořízené při telekonferenci na běžně používané platformě Webex hovoří mimo jiné o tom, jak by Ukrajina teoreticky mohla použít německé střely s plochou dráhou letu Taurus k útoku na Krymský most spojující ruskou pevninu s Krymem. Tento poloostrov Rusko Ukrajině protiprávně zabralo před deseti lety.

Německý ministr obrany Boris Pistorius v neděli zveřejnění rozhovoru označil za součást ruské hybridní války. Kancléř Scholz uvedl, že Berlín vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků letectva. Berlín potvrdil, že jde o uniklou nahrávku, je však prý potřeba vyšetřit víc – i zda nebyla upravena.

Ruská propaganda zatím vyhrožuje Německu odvetou. „V této poněkud stísněné zemi neexistují tak dlouhé mosty jako ten Krymský. Ale přesto je na co se dívat skrze raketový hledáček,“ prohlásil moderátor Dmitrij Kiseljov v nedělním pořadu Novinky týdne na stanici Rusko 1. „Bude to škoda, ale co dělat? Našeho Krymského mostu jim líto není,“ řekl a přidal seznam čtyř mostů: Dva spojující s pevninou baltské ostrovy Fehmarn a Rujána, kolínský železniční Most Hohenzollernů přes Rýn a lodní (kanálové) přemostění Labe u Magdeburgu.

Ukrajina dlouhodobě na Německo naléhá, aby jí střely Taurus poskytlo. Kancléř Scholz ale opakuje, že se tak zatím nestane. Zdůvodnil to rizikem zapojení Německa do války s Ruskem.

„Nelze dodat zbraňový systém, který má tak daleký dostřel, aniž byste přemýšleli o tom, jak budete moci takový systém kontrolovat,“ řekl dnes Scholz. „A pokud nad ním chcete mít kontrolu a je to možné jedině tehdy, pokud se do toho zapojí němečtí vojáci, pak podle mě není o čem debatovat,“ uvedl také kancléř.

Střely Taurus patří k nejmodernější výzbroji německé armády. Německo je nyní po Spojených státech druhým největším dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině a v letošním roce svou podporu dál zvyšuje.

Video  Exploze a mohutný kouř na Krymském mostě (12.8.2023)  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa