Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vlad šlápl na minu a výbuch mu téměř utrhl nohu: Život mu zachránila lékárnička od Čechů

Autor: jel - 
4. března 2024
11:30

Ukrajinský voják Vlad šlápl na frontě na minu. Exploze ho téměř připravila o nohu.Tu mu bohužel nakonec museli v nemocnici amputovat. Nicméně přežil díky zdravotnickému materiálu, který zemi poskytla organizace Paměť národa. Ta od začátku války poslala Ukrajině nejenom lékárničky, ale také sanitky, neprůstřelné vesty i generátory a mnoho dalšího. Na veškerou pomoc se vybraly peníze ve veřejné sbírce.

Příběh zraněného Vlada zveřejnil Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum, která zaštiťuje projekt Paměť národa. Voják bojoval na frontě u Vuhledaru, kde šlápl na minu. Výbuch ho vážně zranil. „Na fotce je vidět, jak se nad ním sklání a úspěšně krvácení zastavují a utišují bolest dva medici, každý z nich má naši lékárničku za necelé tři tisíce korun a tu nohu mu zachraňují,“ popsal Kroupa. Vladovi zachránilo život škrtidlo zvané turniket. Nohu mu později v nemocnici amputovali, ale přežil.

Paměť národa od začátku války poskytla Ukrajině tisíce neprůstřelnch vest, třináct sanitek a dva hasičské vozy, šest velkokapacitních transformátorů i dvě stovky plicních ventilátorů a mnoho dalšího. Na vše se složili Češi ve sbírce, Kroupa jim poslal krásné poděkování.

„Jste to vy, kdo zachraňují tisíce lidských životů na Ukrajině. My, Paměť národa, vaši solidaritu jen zprostředkováváme. Děkuji Vám z celého srdce. Pomáhejme ještě víc. Sláva Ukrajině!“ uzavřel ředitel.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Kompletní online

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa