Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lvi jako „domácí mazlíčci“ na Ukrajině: majitelé je opustili, další trauma mají z války

Autor: DVL, swp - 
4. února 2024
08:57

Ukrajinským zvířecím ochráncům se podařilo zachránit tři lvy, které původně vlastnili soukromí majitelé, a zajistit jim nový domov ve francouzské zoo. Původní vlastníci totiž uprchli ze země zmítané válkou a zvířat se zbavili. Podle expertů je na Ukrajině ohrožených divokých koček ještě mnoho. Informoval web Newsweek. Válka navíc způsobuje lvům traumata.

Tři lvi vystrašeni z ostřelování ve válečné Ukrajině konečně dorazili do nového domova, francouzské zoo a akvária Parc de l'Auxois v Burgundsku poté, co absolvovali 88hodinou cestu z války zmítané země. Informoval o tom Mezinárodní fond pro dobré životní podmínky zvířat (IFAW).

Lvi Atlas, Luladja a Královna byli před svým odjezdem do Francie umístěni v záchranné stanici pro divoká zvířata nedaleko Kyjeva. Zůstali zde do té doby, než jejich zachránci dokázali zajistit transport přes ukrajinsko-polské hranice. „Zvířata jsou stejně jako lidé ohrožena ostřelováním a raketovými útoky a to především ve válečných zónách, ale i v aktivních zónách,“ řekla tisková mluvčí IFAW Annelyn Closeová. „Výbuchy a otřesy mohou způsobit závažné následky.“

Především Atlas byl ve špatném stavu, když ho našli a zachránili. Měl zranění. Byl zavřený v malém betonovém výběhu a patřil soukromému majiteli. Když uslyšel exploze, začal být extrémně agresivní.

„Jeho agresivní chování je výsledkem všeho stresu, kterému byl vystaven, když žil v dlouhotrvající válce. Zvířata nechápou, co se děje, nemohou utéct a nemohou nijak ventilovat nahromaděný stres, zvláště v případě Atlase, který byl v malém výběhu. Navíc soukromí vlastníci často chovají divoká zvířata nelegálně a musí sami opustit válečnou zónu. Někteří lidé si třeba s sebou vezmou kočku nebo psa, ale nemůžete si vzít divoké zvíře. Takže tato zvířata zůstanou a riskují vyhladovění, dehydrataci a podchlazení,“ sdělila Closeová.

Zvířata ponechána napospas

Další dvě lvice byly zachráněny z východní fronty na Ukrajině. Kromě zvířat ze zoo jsou válkou ohroženy i exotické velké kočky, které lidé chovají soukromě jako mazlíčky po celé Ukrajině. Je to problém, kterým se zvířecí charity zaobíraly ještě před vypuknutím války.

Na Ukrajině je technicky vzato povoleno vlastnit velké kočky jako mazlíčky, pokud jsou jim zajištěny dobré podmínky pro život, měly by mít vhodný výběh, dostatek jídla a vody, vysvětlila Closeová. Nicméně v mnohých případech nejsou soukromí majitelé schopni toto kočkám poskytnout.

„Mnoho velkých koček bylo buď opuštěno, nebo zachráněno jednotlivci a umístěno do zvířecích záchranných center po celé Ukrajině. Dostáváme tipy, kde jsou ty, které potřebují zachránit. Podezříváme majitele, že si je pořídili jako domácí mazlíčky, ale jakmile dospěly a začaly se chovat jako velké kočky, majitelé je přestali chtít. Poté je ponechali svému osudu, když se evakuovali,“ řekla Closeová. 

„V dalších případech byly velké kočky zachráněny z chovných stanic, kde se o ně už nemohli anebo nechtěli starat, protože kvůli válce přicházeli o prostředky. Experti na Ukrajině předpokládají, že je tu spousta dalších šelem, nejčastěji lvů, které vlastní soukromí majitelé a které potřebují zachránit,“ pokračovala Closeová a dodala, že IFAW na tom pracuje se spřátelenými organizacemi. 

Není možné lvy vypustit zpátky do volné přírody kvůli traumatu, kterým si prošli, a také kvůli tomu, že v zajetí strávili již příliš mnoho času. Nicméně záchranáři věří, že jim jejich nové domovy poskytnou péči, kterou potřebují.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa