Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinský útulek má finanční problémy. Zmrzačená zvířata z válečných zón bojují o přežití

Autor: DVL, swp - 
13. března 2024
05:00

Největší útulek se zvířaty na Ukrajině se potýká s finančními problémy. Od začátku války totiž finančních darů rapidně ubývá, dobrovolníků je také méně. Přitom se hrstka pracovníků stará o tisíce zvířat. Mnoho ze zvířat je zraněných z předních linií nebo mají psychická traumata. Je možné útulku finančně přispět zde. Informoval o tom americký deník New York Post.

Od té doby, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, se západní pomoc postupně zmenšila. A trpí tím i ti nejnevinnější. Největší útulek na Ukrajině Sirius o rozloze 8 akrů, který se nachází přibližně hodinu od Kyjeva, má více než 3 000 psů, stovky koček, a dokonce i dva pávy. Většinu z nich za sebou zanechali jejich majitelé, když se zoufale snažili uprchnout z války.

Na začátku invaze na sebe útulek upozornil i ve světě, když jeho okolí zabrali okupanti. Během té doby obdržel mnoho finančních darů. Díky tomu se podařilo postavit budovu pro kočky. Zatím se nepodařilo udělat totéž také pro psy.  

Když byli Rusové v rychlosti zahnáni, do útulku přišla řada dobrovolníků, starali se o zvířata a pomáhali pro ně stavět nové domovy. Nicméně dva roky poté zbyl z původní skupiny zlomek, 18 pracovníků a dobrovolníků na tisíce zvířat. Společně pro ně chystají krmení, opravují jim domovy a poskytují základní péči.

„Když válka začala, měli jsme v prvním měsíci hodně darů. Když to tady okupovali, lidé po celém světě i z okolí je masivně posílali,“ řekl dobrovolník Valerij Ščekaturov. „O pár měsíců později se pomoc minimalizovala a téměř ustala. Dary od místních také ustávají, protože ekonomika je na tom špatně. A samozřejmě lidé mají stále méně a méně peněz pro sebe a ne pro nebohá zvířata,“ uvedl Ščekaturov.  

O adopce je menší zájem

Kromě toho ubývá také adopcí. V prvním měsíce poté, co ukrajinští vojáci přiměli ruské okupanty opustit toto území, Sirius nechal adoptovat přes 100 zvířat. O dva roky později se číslo zmenšilo v průměru na 40 zvířat měsíčně. Mezitím měsíčně útulek přijímá přibližně 60 zvířat, takže každý měsíc musí nakrmit o dalších 20 zvířat více.

Sirius se snaží pomoct zájemcům o adopci, včetně těch ze zahraničí. Pomáhají zařídit papíry k přepravě. Například zájemci o adopci v USA čekají i osm měsíců, než se vyřídí potřebná administrativa. Desítky zájemců to ale neodradilo. „Jsme vděčni za každého,“ řekla majitelka útulku Aleksandra Mezinová.

Je nicméně nákladné vést organizaci o takové velikosti. Útulek stojí základní měsíční provoz 40 000 dolarů (v přepočtu přibližně 924 308 Kč) a navíc dluží veterinářům více než 8 000 dolarů (přibližně 184 861 Kč), kteří se starají o extrémní případy u zvířat, která se zranila ve válce.

Útulek proto vaří většinu jídla pro psy sám. Stavba, která připomíná stodolu, slouží jako kuchyně, kde se dobrovolníci střídají. „Vyrábíme kaše z darovaného masa, obilí a zeleniny,“ řekla Mezinová. Když však lidé přispívají málo, musí jídlo udělat z brambor a zbytků masa. I tak psi nadšeně poskakují, když jim dobrovolníci přinesou levnou stravu.

Válečná zranění nebohých zvířat

Asi třetina psů z útulku byla zachráněna přímo z frontových linií v jižní a východní části Ukrajiny, informovala Mezinová. Jeden takový pejsek jménem Johnny, čivava, byl nalezen v troskách domu v Doněcké oblasti. Třásl se strachy. Našli ho ukrajinští vojáci. O několik měsíců později se jeho stav zlepšil, už poskakuje po útulku a čeká na pamlsky od návštěvníků.

Dále dva pekingští palácoví psíci a zároveň bratři Baby a Barmalej přežili ostřelování v přední linii. Vybuchlý granát způsobil oběma psům slepotu na jedno oko, Baby vidí jen na levé oko a Barmalej na pravé.

Některá zranění zvířat jsou spíše psychická. Během ruské okupace vystresovaní psi prokousávali zhruba 60 procent svých výběhů, když je děsily blízké exploze. Mnoho z nich potřebovalo speciální socializaci.

Mezinová také popsala zkušenost s ruskými vojáky. Ruští okupanti prohledávali útulek a každý den hledali neexistující ukrajinské vojáky. Obtěžovali pracovníky útulku i zvířata. Pracovníkům například zabavili mobilní telefony a prostříleli je, čímž je zanechali bez kontaktu s okolním světem.

Navzdory okolnostem má však Mezinová naději, že se situace zlepší. Nyní shání finanční prostředky na vybudování ubytování pro zahraniční dobrovolníky. Její manžel se mezitím vrací do přední linie poté, co prodělal operaci srdce. „Jakou jinou možnost máme? Jsme Ukrajinci. Děláme to, co musíme,“ zakončila.

V případě, že chcete útulku Sirius finančně přispět, můžete učinit zde.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa