Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bloger „propálil“ ohromné ruské ztráty u Avdijivky. Teď prý spáchal sebevraždu

Autor: mav - 
21. února 2024
15:55

Ruská propaganda Z spoléhá ve velkém na „vojenské korespondenty“, polooficiální blogery, kteří vyrážejí reportovat na Ukrajinu nebo tam přímo bojují. Ne vždy ale jsou ochotni přivírat oči nad různými problémy ruské armády a malovat vše podle notiček z Kremlu. Andrej Morozov alias Murz (†44) zmínil obrovské ztráty v nepříliš úspěšné bitvě – a teď se k mrtvým počítá sám. Údajně se sám po tlaku kritiků zastřelil.

V říjnu ruské síly začaly obléhat Avdijivku, po vleklé bitvě město o víkendu ovládly. Murz si ovšem troufl napsat, za jakou cenu – zmínil 16 tisíc nenávratně ztracených vojáků a 300 vyřazených obrněných vozidel.

„A nepřítel, který vedl obranný boj a utrpěl, v nejlepším případě pro nás, nenávratné ztráty 5–7 tisíc za stejnou dobu (to je můj přibližný odhad, nikoliv nějaké známé údaje), řekne ‚dasvidaňja‘ a valí se pryč. Do nových, předem připravených pozic,“ dodal 18. února.

Příspěvek už zmizel, nahradil ho však jiný – který se jeví jako dopis na rozloučenou. Zmiňuje kodex samurajské cti bušidó včetně rituální sebevraždy seppuku, ale také legendární sci-fi Terminátor. A jiní ruští vojenští blogeři uvádějí, že si skutečně vzal život.

Příspěvek na telegramu prý byl donucen smazat na rozkaz svého velitele, jehož v příspěvku oslovuje ‚soudruhu plukovníku‘. „A k vydání tohoto rozkazu jste byl donucen svým velením, spoléhajícím na starou dobrou armádní kolektivní odpovědnost. Pokud to neuděláte, nepošlou zásoby. Nábojnice. Drony. Nové tanky a BMP. A vaše velení k tomu bylo donuceno politickými prostitutkami v čele s Vladimirem Solovjovem, které jsou pos*ané, než aby přišly a samy stiskly spoušť,“ uzavírá příspěvek – a zřejmě celý svůj kanál a život – bloger Murz. „Tak to udělám sám. Zastřelím se sám, když se nikdo neodváží vzít na sebe tenhle malicherný úkol. A vám dají tanky a drony.“

Moroz byl na internetu znám už kolem roku 2005; roku 2008 byl coby první ruský bloger odsouzen za šíření extremistických názorů online, píše Rádio Svoboda. Tři roky vězení pak dostal za nelegální držení zbraně. V květnu 2014 se přidal k ozbrojeným separatistům na Donbase. Na neschopnost ruského velení si za nynější plné invaze stěžoval opakovaně.

Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky.  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa