Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj v rozhovoru šokoval: Už pětkrát nebo šestkrát se mě pokusili zabít. A ukázal na Rusko

Autor: jmr, swp - 
21. listopadu 2023
15:20

Ukrajinaký prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že zpravodajské služby již zhatily „pět nebo šest“ pokusů o jeho zabití. Uvedl to v rozhovoru s britským deníkem The Sun, ve kterém mluvil též o tom, že odhodlání Ukrajinců porazit Rusko a Vladimira Putina zůstává silné.

O ukrajinské morálce prohlásil, že jsou jeho lidé již znavení z neustálých náletů, ostřelování, z ničení jejich domovů a zabíjení jejich milovaný. „Když se jich ale zeptáte, jestli jsou ochotní vydat naše území Rusku. ‚Jste připravení bavit se s Ruskem o tom, jak tohle všechno ukončit? Jste osobně připravení na kompromis s Putinem a jste z toho unavení?‘ Řeknou, že nejsou unavení. Jsme připraveni o náš stát dál bojovat.“

O pokusech o jeho svržení Zelenskyj řekl, že ten první způsobil takovou paniku jako první nakažení covidem, ale ty další už tak hrozné nebyly. Též přiznal, že už nemá přehled, kolik těch pokusů od začátku ruské invaze v loňském únoru vlastně bylo. „Když je to poprvé, je to velice zajímavé, ale pak je to přesně jako covid,“ řekl. „Lidé nejprve nevědí, co s tím dělat, a vypadá to velmi děsivě. Potom už to vypadá jen tak, že se občas zpravodajci podělí o informace, že se o to na Ukrajinu přišla pokusit zase další skupina.“

Již v první den invaze seskočily do Kyjeva ruské zvláštní jednotky s úmyslem Zelenského zabít. Prezidentova ochranka uzavřela jeho kancelář improvizovanými barikádami a překližkou. Jeho nejbližší spolupracovníci byli vyzbrojeni puškami a neprůstřelnými vestami. Přesto, když mu Britové a Američané v obavách, že hlavní město v nejbližších hodinách padne, nabízeli evakuaci, odpověděl již památnou větou „Potřebuji náboje, ne odvoz.“ Poté za pokračujících bojů vyšel ven, aby natočil video, kterým by dokázal, že je stále v Kyjevě, a podpořil tak ukrajinský odpor.

Zelenskyj tvrdí, že i o dva roky později se jej Rusko stále usilovně snaží svrhnout. Dokonce zná i krycí název jejich současné mise s účelem zbavit ho moci, která by měla proběhnout do konce roku. „Jmenuje se Majdan 3,“ řekl. „Má vyměnit prezidenta. Je to sbohem. Možná ne zabitím, znamená jen výměnu. Použijí všechny dostupné prostředky.“ Nakonec dodal, že „i s tím se dá žít.“

V srpnu Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) řekla, že zhatila plán zabít Zelenského náletem na Mykolajiv. Následně měla být zatčena žena obviněná ze sdělení detailů prezidentovy návštěvy Rusům. Jeden ze Zelenského poradců řekl, že v úvodu války došlo aspoň k tuctu pokusů o jeho atentát. Na přímou otázku, kolik jich tedy celkem bylo, prezident odpověděl, že opravdu neví.

Dále se odmítal bavit o tom, zda Ukrajina spáchala nějaké odvetné atentáty. Řada proruských kolaborantů byla zabita nebo zraněna při výbuchu bomby v autě, což je přičítáno práci ukrajinských zvláštních jednotek a partyzánů. O tomto tématu řekl jen, že se nemůže bavit o žádných zvláštních operacích ukrajinské rozvědky, tajné služby nebo zvláštních jednotek. „Nejen v Rusku, ale i na našich dočasně okupovaných územích,“ dodal. Když na něj reportér zatlačil, zda by využil šance zabít Putina, řekl: „To je válka a Ukrajina má plné právo bránit své území.“

Zelenskyj také zamítl možnost pořádání prezidentských voleb, které by se za normálních okolností konaly v příštím roce. Za stanného práva by podle něj byly nezákonné a válka je činí nemožnými, protože by rozdělily zemi, když se lid soustředí na boj s Ruskem.

Nakonec promluvil i o stavu na bojišti, kde se ukrajinská protiofenziva za pět měsíců pohnula o pouhých 16 kilometrů. Uznal, že nedostatečný postup odradil některé spojence, kteří teď pochybují o ukrajinské schopnosti vytlačit ruské síly. Popřel však tvrzení generála Valerije Zalužného, že válka dosáhla patové situace.

„V morálce není žádný pat. Jsme doma. Rusové jsou na našem území. V tomhle proto není žádný pat. Co se nebes týče, tam není žádný pat. Rusové tam mají navrch. A jak se máme posunout kupředu, když nemůžeme ovládat nebesa?“ řekl.

Ukrajina se též musela vyrovnat s tím, že americký Kongres zablokoval odeslání pomoci za v přepočtu 1,3 trilionu korun, zatímco republikáni tvrdí, že by se konflikt mohl stát „nekonečnou válkou“.

Zelenskyj má přesto zato, že neúspěchy Ukrajinců na zemi vyrovnávají jejich úspěchy v Černém moři. Série ostřelování ruských válečných lodí raketami a drony donutila Putina stáhnout Černomořské loďstvo na východ, což umožnilo Ukrajině otevřít u západního pobřeží moře koridor na vývoz obilí. „Skutečně jsme zničili část ruské flotily,“ řekl Zelenskyj. „My to udělali. My jsme je posunuli. Nad oblastí Černého moře nemají tak totální vliv.

Uznal, že jsou lidé válkou znavení, ale nemají žádnou chuť žadonit o mír. „Nevěříme, že Putin nebo Rusko chtějí ukončit válku. Chtějí nás zabít. A my chceme spravedlnost. Proto nemluvíme o míru za jakoukoliv cenu. Mluvíme o spravedlivém míru, protože je velmi podstatné vědět, odkud ta únava pochází. Je na bojišti těžko? Ano, ale přátelit se nebo teď přistoupit k vyjednávacímu stolu s Ruskem? To ne!“

Válka Rusko vs. Ukrajina
15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha.

Video  Díky, Česká republiko. Zelenskyj poděkoval videem.  - Twitter Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa