Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putin poprvé od začátku války promluví na summitu zemí G20. Ale jen virtuálním

Autor: ČTK, jmr - 
20. listopadu 2023
16:25

Ruský prezident Vladimir Putin promluví na nadcházejícím virtuálním summitu největších světových ekonomik ze skupiny G20. S odvoláním na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o tom informovala ruská státní média. Putin se předchozích dvou summitů, které se za osobní účasti světových státníků a dalších vrcholných představitelů konaly v Indonésii a Indii, neúčastnil; jeho místo na nich zaujal šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Virtuální summit tuto středu pořádá Indie. Jednání státníků navrhl na konci zářijové vrcholné schůzky indický premiér Naréndra Módí.

Putinův projev dnes potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ačkoliv nezmínil, co přesně bude jeho obsahem. Uvedl také, že se Putin zúčastní mimořádného on-line summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR), který bude v úterý věnován současnému konfliktu mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem.

Putin musel letos zrušit svou účast na summitu BRICS v Jihoafrické republice i G20 v Indii kvůli zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti s rolí ruského lídra při zavlečení ukrajinských dětí do Ruska.

Putin také v souvislosti se svým útočným tažením na Ukrajině nepřijel na summit G20 na Bali v roce 2022. Tam ho nakonec rovněž zastupoval Lavrov, který ale na konci prvního dne vrcholné schůze odjel. Většina států skupiny tehdy ostře odsoudila válku na Ukrajině a vyzvala k bezpodmínečnému stažení Ruska z ukrajinského území.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Video se připravuje ...
Další videa