Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinští partyzáni slaví: Rusko v panice stáhlo Černomořské loďstvo z Krymu

Autor: jmr, swp - 
16. listopadu 2023
10:06

Ukrajinští partyzáni tento týden oznámili, že v reakci na nedávné útoky kyjevských sil opustilo mnoho válečných lodí ruského Černomořského loďstva svůj domovský přístav na Krymu. Zároveň slibují, že tento přesun je před ukrajinskými útoky neochrání, uvádí server Newsweek.

Toto prohlášení zveřejnil na sociální síti Telegram Ateš, vojenské hnutí ukrajinských a krymských Tatarů. Také v něm tvrdí, že v loďstvu ruského prezidenta Vladimira Putina vládne panika. Mluvčí Ateše o ústupu válečných křižníků podali vyjádření také novinám Kyiv Post. Ty tuto operaci nazývají „systematickým exodem“ z domovského přístavu Černomořského loďstva v Sevastopolu. Zprávy o pohybu ruských lodí se nepodařilo nezávisle verifikovat a ruské ministerstvo obrany se k nim nevyjádřilo.

Atešská zpráva o ruském loďstvu přichází poté, co síly ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského zvýšily frekvenci útoků na ruské cíle na Krymu. Ty Moskvě od samého počátku ofenzivy sloužily jako strategická centra.

Od začátku války poškodily kyjevské řízené střely a drony minimálně 17 ruských plavidel, která buď byla součástí, nebo spolupracovala s Černomořským loďstvem. Naposledy k tomu došlo na začátku tohoto měsíce při útoku na nově postavenou malou válečnou loď nazývanou Askold, která kotvila v krymském Kerči.

Ukrajinské letectvo pak v září stálo za raketovým útokem, který zdevastoval sevastopolské velitelství Černomořského loďstva. Mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk v září řekl ukrajinské televizi, že v nedávné době zpozorovali přesun ruských lodí z Černého do Azovského moře. Nezávislí námořní pozorovatelé v říjnu pomocí satelitu též zaznamenali přesun ruských válečných lodí ze Sevastopolu.

Podle představitelů Ateše, kteří mluvili s reportéry Kyiv Post, tento ústup válečných lodí Černomořského loďstva z oblasti pokračoval dál a většina jich tak může v současnosti už být pryč. Přístav ve městě Novosirijsk v ruské Kubáni je teď pokládán za lokaci, kam se mnoho těchto plavidel přesunulo.

Ve svém poselství na telegramu hnutí Ateš uvedlo, že se jim „podařilo zaznamenat přesun nepřátelských lodí“ z Krymu do Novosirijsku. „Toto se děje kvůli úspěšným raketovým útokům ukrajinských sil na ruské loďstvo,“ napsalo. Dodali, že „v řadách nepřítele vládne panika. Nepřítel si uvědomuje, že přijdou další útoky na jeho loďstvo a snaží se ho ochránit. Ale to se mu nepovede!“

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa