Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující zjištění o výbuchu plynovodu Nord Stream: Akci koordinoval ukrajinský důstojník, tvrdí média

Autor: ČTK - 
12. listopadu 2023
10:59

Loňské poškození německo-ruských plynovodů Nord Stream v Baltském moři koordinoval velitel ukrajinských speciálních sil. Napsaly to v sobotu s odvoláním na anonymní zdroje na Ukrajině i jinde v Evropě americký deník The Washington Post (WP) a německý magazín Der Spiegel. Podle nich jde o zatím nejpřímější signál spojující ukrajinské vojenské a bezpečnostní činitele s kontroverzním sabotážním činem, který západní představitelé označili za nebezpečný útok na evropskou energetickou infrastrukturu.

Podmořské exploze loni v září poničily plynovod Nord Stream 1, jenž byl do přerušení dodávek ze strany Ruska o měsíc dříve hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do Německa a dalších zemí, včetně Česka. Výbuchy poničily také plynovod Nord Stream 2, který však nikdy nebyl uveden do provozu. Plynovody byly dlouho terčem kritiky ze strany Spojených států a některých jejich spojenců. Ti varovali, že plynovod kvůli zvýšené závislosti na ruském plynu ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy.

Proti plynovodu se dlouhodobě stavěla také Ukrajina, jež si stěžovala, že Nord Stream umožní Rusku obcházet její plynovodní soustavu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve výslovně popřel spekulace, že za poškozením podmořského potrubí stál Kyjev.

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Z vyšetřování mezinárodního týmu novinářů vyplývá, že klíčovou koordinační roli při sabotáži měl důstojník Roman Červinskyj, který sloužil u ukrajinských speciálních sil a podílel se na řadě dalších tajných operací. Podle zdrojů obeznámených s případem vedl šestičlenný tým, jenž si pronajal člun a plachetnici a s pomocí potápěčského vybavení umístil na plynovody nálože.

Červinskyj údajně nejednal na vlastní pěst, nýbrž z rozkazu nadřízených velitelů, kteří se v konečném důsledku zodpovídali náčelníkovi ukrajinského generálního štábu Valeriji Zalužnému. Podle WP byla sabotážní operace koncipována tak, aby Zelenskému a jeho okolí zůstala utajena.

Červinskyj, jenž byl letos v dubnu zatčen a obviněn ze zneužití pravomocí v jedné z dalších tajných operací ukrajinských speciálních sil, z vazby v Kyjevě prostřednictvím svého právníka jakoukoli svou roli v případu plynovodů odmítl. Uvedl, že jeho uvěznění je politickou odplatou za kritiku prezidenta Zelenského a jeho administrativy - včetně šéfa kanceláře Andrije Jermaka, kterého viní ze špionáže pro Rusko.

Americký deník a Der Spiegel uvedly, že požádaly ukrajinskou vládu o reakci na své vyšetřování, ale nedostaly odpověď.

Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa