Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Orbán jako kůl v plotě: Lídři EU se mu vyhnuli obloukem, Ukrajina podle něj nevyhraje

Video se připravuje ...
Autor: Mii, ČTK - 
27. října 2023
20:24

Lídři zemí Evropské unie na dvoudenním jednání v Bruselu zopakovali odhodlání pokračovat v ekonomické i vojenské podpoře Kyjeva, který čelí ruské agresi. V konkrétních bodech ale nejsou zcela jednotní. Proti další pomoci se postavil maďarský premiér Viktor Orbán, který prohlásil, že jeho země je jediná pro mír. Dokonce v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth Radio prohlásil, že Ukrajina nemůže zvítězit. Jeho postoj mezi lídry EU rezonoval tím způsobem, že se s ním nechtěli příliš bavit – a tak v přestávkách mezi jednáními postával osamocen, zatímco ostatní politici vesele hovořili a fotili se spolu.

Hned na úvod jednání ve čtvrtek odpoledne se s unijními vůdci prostřednictvím videohovoru spojil ukrajinský vůdce Volodymyr Zelenskyj. Prezidenti a premiéři následně znovu vyjádřili Ukrajině podporu, a to na „tak dlouho, jak to bude potřeba“. „Můžeme předpokládat, že dojde k opakování situace, kdy bude Rusko napadat kritickou infrastrukturu Ukrajiny a bude potřeba pomoci Ukrajině humanitárně i v oblasti energií. Pokud nebudeme Ukrajinu podporovat, tak to špatně dopadne. Na tom je shoda,“ uvedl k tomu český premiér Petr Fiala (ODS).

Ten je na snímcích zachycen, jak komunikuje například s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. To Orbán s politickými špičkami podobného významu vyfotografován není, sice se pozdravil s šéfem Evropské rady Charlesem Michelem, ale jinak se pohyboval v blízkosti čerstvého slovenského premiéra Roberta Fica. Nebo sám.

Ukázalo to i video, které se stalo virálním na sociálních sítích. Orbán je na něm zcela osamocen, zatímco ostatní státníci se zdraví a smějí se spolu jako staří známí. Dokonce si i hromadně fotí selfie, avšak maďarský premiér s nimi není.

Ukrajinci nemohou na frontě zvítězit, prohlásil Orbán

Orbán ve čtvrtek v Bruselu na adresu konfliktu Ukrajiny a Ruska uvedl, že jeho země jako jediná hovoří o míru. Mluvit o míru by přitom podle něj mělo být zájmem všech v EU.

Své postoje pak rozvedl v posledním rozhovoru pro maďarskou rozhlasovou stanici. „Dokud existoval reálný scénář, že Ukrajina může vyhrát, fungovala jistá strategie. Nicméně Ukrajinci nemohou na frontě zvítězit - a to uznává každý vojenský stratég,“ uvedl Orbán. Podle něj strategie, kterou EU přijala, selhala.

Chování Maďarska, které stále blokuje uvolnění osmé tranše z vojenské podpory pro Ukrajinu v hodnotě 500 milionů eur (v přepočtu 12,4 miliardy korun), představuje podle estonské premiérky Kaji Kallasové stále větší problém. „Jde o problém, který je potřeba řešit,“ dodala s tím, že předtím se Evropské unii dařilo udržet jednotu. „V souvislosti s Maďarskem je to ale rozhodně čím dál tím těžší,“ dodala.

Eda Sztwiertnia ( 30. října 2023 12:07 )

Stačí Chocholoušek.

gabreta ( 29. října 2023 11:11 )

To ti podepíšu. Ti ostatní kašpaři, kteří jsou v neustálém předklonu, před světovým diktátorem č.1, jsou akorát k politování!!

Petr Kolar ( 29. října 2023 09:03 )

Pokjd se chce dosahnout zmeny, musi se vedet 1) co je cil 2) jak ho dosahnout 3) mit dost zdroju 4) mit reseni jak situaci trvale udrzet.
V pripade valky na Ukrajine se vi bod 1. Bod 2 neni realisticky, zatim to stalo plno zivotu a Ukrajina velky posun nezaznamenala. U bodu 3 je zavislost na EU a US, kde stejne se plno pomoci rozkrade, vojacci uz pomalu dochazi. Bod 4 vubec neni, pokud by Ukrajina dobila zpet sva uzemi tak nebude mit podporu mistnich obyvatele. Lide na Krymu se maji pod Ruskem ekonomicky lepe, nebudou chtit zpatky do chudobince Evropy.

Petr Kolar ( 29. října 2023 08:56 )

Jsi byl roky v komatu? Ten tvuj Izrael by v defenzive pak desitek hodin. Ale od te doby zabil 5x lidi v Gaze, z toho polovinu tvori deti. Ze pres 50 let Palestince terorizuje a krade jim pudu jsi nejak zapomnel zminit. Pres 20% Izraelu nesouhlasi a teror sveho statu vuci Palestine, na jare bylo dost demostraci jak se z Iraele stava policejni stat.
Hajit Izrael je jako podporovat dnes Rusko. Zjevne nevis kdo je agresor.

Mr MRD ( 28. října 2023 08:18 )

Tak on nemohl před Zelenskym říkat pravdu, kterou jako skutečně informovaný politik, od rozvetky, ví. Totiž, že Ukrajina již přišla o tři armády a do Vánoc, nestane li se zázrak, přijde i o čtvrtou a poslední, kterou je schopna poslat na bojiště. Ty stovky vojenské techniky, prostě nebude mít kdo řídit.
Ukrajinu a Rusko začátkem roku čeká jednání o smíru a postoupení území výměnou za neútočeni.

Zobrazit celou diskusi