Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při srážce letounů československé výroby zemřeli tři ukrajinští letci včetně známého pilota

Aktualizováno -
26. srpna 2023
21:01
Autor: ČTK, swp - 
26. srpna 2023
16:40

Tři ukrajinští piloti zemřeli při páteční srážce dvou cvičných letounů L-39 Albatros československé konstrukce v Žytomyrské oblasti v centrální části Ukrajiny. Napsala to dnes ukrajinská média s odvoláním na letectvo a úřady, které zahájily vyšetřování nehody. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií ve večerním projevu slíbil, že všechny okolnosti kolize budou objasněny.

Letectvo podle listu Ukrajinska pravda potvrdilo, že při srážce zahynul i mediálně známý pilot 40. brigády taktického letectva, který před novináři vystupoval pod přezdívkou Juice/Džus. Andrij Pilščykov byl pilotem stíhačky MiG-29, hned na začátku války se podílel na obraně Kyjeva. V rozhovorech se západními novináři z The Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News, BBC News a dalších médií se zasazoval o to, aby Západ poskytl Ukrajině moderní stíhačky. Přislíbeného předání amerických stíhaček F-16 se již nedožil.

Příčiny katastrofy se zjišťují. Nyní se uskutečňují prvotní úkony, jako je prohlídka místa dopadu trosek, výslechy svědků a zadání znaleckých posudků, uvedli vyšetřovatelé nehody.

„Zahynuli tři letci. Mezi nimi Andrij Pilščykov, zvaný Džus. Ukrajinský důstojník, jeden z těch, kteří velice pomohli našemu státu. Velice,“ řekl prezident Zelenskyj a vyjádřil soustrast pozůstalým. „Samozřejmě budou objasněny všechny okolnosti. Samozřejmě Ukrajina nikdy nezapomene na nikoho, kdo bránil svobodné nebe,“ uvedl podle listu Ukrajinska pravda.

Zelenskyj také poznamenal, že Ukrajina musí udělat vše potřebné, aby se na jejím nebi objevily stíhačky F-16. Tyto stroje podle něj ukrajinské vojenské letectvo pozdvihnou na novou úroveň, přiblíží vítězství ve válce a zajistí Ukrajině více bezpečí, což také dovolí návrat civilních letadel na ukrajinskou oblohu.

Letadlo Aero L-39 Albatros je podzvukovým proudovým letounem, který byl vyvinut v 60. letech v tehdejším československém podniku Aero Vodochody. Je to nejrozšířenější proudový cvičný letoun na světě.

V Krasnodarském kraji na jihu evropské části Ruska se 14. srpna při pokusu o přistání zřítil cvičný letoun L-39 školního leteckého pluku. Jeden z členů jeho posádky zahynul, uvedlo tehdy ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa