Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blogger na Ukrajině naverboval tucet kolaborantů, naváděli ruské dělostřelce. Teď sklapla past

Autor: mav, swp - 
15. října 2023
05:00

Jeden z největších „úlovků“ se povedl Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU). Kontrarozvědka rozkryla síť 13 agentů, kteří pomáhali Rusům navádět bombardování na civilní cíle v Mykolajivské oblasti.

„Pachatelé shromažďovali zpravodajské informace o umístění a pohybu obranných sil v jižním regionu. Korigovali také ruské letecké útoky na obytnou a sociální infrastrukturu města,“ uvádí SBU v tiskové zprávě. „Právě pod jejich vedením zaútočili ruští okupanti na podzim roku 2022 protiletadlovým raketovým systémem S-300 na výškovou budovu v Mykolajivu. Při nepřátelském ostřelování zahynulo sedm civilistů včetně nezletilého dítěte.“

Video  Tragédie v Mykolajivu: Chlapec strávil pod troskami šest hodin  - reprofoto Twitter @soy_ucraniana
Video se připravuje ...

Souřadnice ukrajinských cílů předávali ruské tajné službě FSB informátoři prostřednictvím spojky, kterou byl místní prokremelský blogger Sergej Lebeděv alias Lochmaty. Ten údajně pracuje pro ruskou tajnou službu jako zpravodaj na volné noze ruské tiskové agentury RIA Novosti a skrývá se v dočasně okupovaném Doněcku.

Jak uvádí SBU, v červnu odhalila jeho zpravodajskou a podvratnou činnost proti Ukrajině a sdělila mu podezření z vlastizrady a porušení zákonů a válečných zvyklostí. Nyní na různých místech země pozatýkala zbytek jeho kolaborantské sítě.

Tvořilo ji 13 místních odběratelů jeho kanálu na sociální síti Telegram. Právě prostřednictvím tohoto internetového zdroje pachatel verboval své agenty a poté od nich získával zpravodajské informace. Čtyři už soud odsoudil k 8 až 15 letům vězení, dalších devět je ve vazbě a úřady je dál vyšetřují.

Ruští agenti mohou působit kdekoli na území Ukrajiny, nejvýznamnější činnost dělostřeleckých pozorovatelů je však obvykle pozorována ve frontových a pohraničních oblastech. „Tam se soustřeďují bojové jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny. A ruští informátoři 'loví' jejich souřadnice,“ uvedla SBU pro list The Kyiv Independent.

„Ruské speciální služby se pro své cíle zaměřují především na dvě kategorie osob: na ty, kteří podporují ‚ruský svět‘ a pracují za finanční zisk nebo příslib funkcí v okupačních správách, a na osoby, které lze donutit vydíráním a výhrůžkami," komentovala SBU hlavní motivy naverbovaných agentů. Od začátku invaze kontrarozvědka veřejně ohlásila takřka 250 osob podezřelých z takové kolaborace.

Video se připravuje ...
Další videa