Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč má Putin oteklý obličej? Používá botox, výplně a možná i steroidy, říkají odborníci

Autor: ula - 
1. října 2023
05:00

Zatímco média plní spekulace o zdraví Vladimira Putina, řada lidí si také všímá jeho odulé tváře. Jak napsal portál The Sun, Putin zřejmě zoufale hledá věčné mládí, a aby si udržel image, pravidelně si nechává obličej vylepšovat botoxem a výplněmi.

Ruský tyran je neustále pod bedlivým dohledem opozičních sil a také médií, která neúnavně informují o jeho zdraví a sledují každou odchylku, která by mohla znamenat vážnou nemoc.

A zatímco spekulace o Putinově zdraví pokračují, odborníkům na plastickou chirurgii neušly změny jeho rysů v obličeji. Odborníci nyní tvrdí, že existují jasné důkazy o tom, že ruský prezident podlehl touze po věčném mládí a nechává si aplikovat botox a vyplňové injekce. Deníku The Sun to v rozhovoru řekl plastický chirurg Gerard Lambe, který se domnívá, že Putin si nechává vylepšovat tvář už od roku 2011. Stačí se podívat na jeho fotografie staré deset let. Odborník uvedl, že ruský diktátor je zřejmě na zkrášlovacích procedurách závislý.

Operace „pytlů pod očima“?

„Ačkoliv některé změny v jeho tváři jsou bezpochyby způsobeny věkem a stresem, jasně vidím, že prodělal kosmetické úpravy. Největší změny, které vidím, jsou ve tvaru jeho obličeje, což je pravděpodobně způsobeno výplněmi tváří, ale to se často přehání ve snaze vyhnout se faceliftu - to je něco, co vidím na své klinice pravidelně. Možná dostal tukové injekce k vyplnění prohlubní ve tvářích a spáncích,“ uvedl Lambe a dodal, že oproti dřívějším snímkům se u Putina dramaticky změnila zejména oblast pod očima, což může být zásahem právě plastické operace. 

Putin tak podle něj podstoupil blefaroplastiku - tedy plastickou operaci očních víček, která řeší buď přebytečnou kůži na víčkách, nebo tuk na spodních víčkách, tedy jak se lidově říká „pytle pod očima“. 

„Putin má také mnohem hladší obočí a bude to způsobeno kombinací pravidelného botoxu a výplňových injekcí. Zdá se také, že má hladší pokožku, zřejme díky pravidelnému peelingu kůže,“ pokračuje ve výčtu vylepšení plastický chirurg.

Hledání věčného mládí

„Posun od štíhlejšího, vrásčitějšího obličeje k nafouklejší a robustnější postavě by mohl potenciálně poukazovat na několik skutečností,“ řekl The Sun další odborník Randall Higgins a dodal: „Z hlediska péče o pleť je jasný rozdíl ve tvaru Putinova obličeje. Ten odpovídá tomu, že si Putin zřejmě nechal vyhladit vrásky a zřejmě i změnit rysy v obličeji.“

„I když je přirozené předpokládat, že Putin prostě chce vypadat mladší než jeho roky, jsou někteří, kteří vidí hlubší význam toho, že ruský prezident mění svůj vzhled,“ myslí si Higgins.

Lékař a bývalý britský ministr zahraničí Lord David Owen věří, že Putinovy injekce by mohly být výsledkem jeho vlastní moci a posedlosti sebou samým. Pro The Sun řekl: „Hledání věčného mládí je mezi velmi bohatými a mocnými poměrně běžné. To, o čem jsem v průběhu let obsáhle psal, je nebezpečí toho, čemu říkám syndrom arogance u vůdců – hlavně těch v politice a v byznysu, kteří mají dlouhou dobu moc. Nakonec jim jejich moc – řečeno běžnou formulací – „stoupne do hlavy“.

Bral Putin steroidy?

Ale nejsou to jen botox a výplně, které bývají spojovány s Putinovým opuchlým obličejem. Spekuluje se o tom, že Putin bral steroidy, dále se spekuluje o důvodu, proč je ruský diktátor užíval - někteří tvrdí, že kvůli tomu, aby nabral svalstvo, další se domnívají, že stereoidy potlačuje příznaky rakoviny.

Owen dodává: „Původně, když se začalo spekulovat o tom, že se Putinova tvář v průběhu let změnila, myslel jsem, že bere kortikosteroidy a možná pravděpodobně anabolické steroidy, kvůli formování postavy.“

Ruský prezident byl často na fotografiích svlečený do pasu, kdy předváděl svoji postavu při lovu či jídě na koni a bylo jasně vidět, že Putin je na svůj vzhled hrdý. Ale ať už jsou Putinovy důvody pro jeho údajné užívání steroidů jakékoli, povědomé známky jejich účinků je stále těžší skrýt. Osobní trenér James Dixon pro The Sun řekl, že vědět, jaké steroidy může Putin brát, je zásadní pro pochopení jeho stavu.

„Změny ve tváři Putina, stejně jako plnější tváře, jdou spolu s některými jasnými známkami užívání steroidů, se kterými se ve fitness světě můžete často setkat. Steroidy, ať už jakékoliv, mohou způsobovat změnu vzhledu, řekl Dixon. 

„Pokud užívá někdo kortikosteroidy, tak je to k léčbě zánětů. Závažná onemocnění, jako je např. rakovina, mohou být součástí léčebného plánu, který pomůže s příznaky a vedlejšími účinky. Ve fitness a kulturistice se anabolické steroidy někdy používají k napumpování svalového růstu a fyzické zdatnosti. Je důležité znát rozdíl mezi anabolickými steroidy pro fyzický výkon a kortikosteroidy pro lékařské použití,“ doplňuje fitness trenér.

Higgins dodává, že kortikosteroidy jsou známé tím, že způsobují kulatější obličej nebo měsíčkový obličej - frázi, kterou mnozí používali k popisu Putinova měnícího se vzhledu. „I když se běžně používají v medicíně na záněty, mohou způsobit, že obličej je znatelně nafouklý,“ uzavírá Higgins.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa