Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zpověď plná emocí. Ruský voják prozradil, kdo vyhodil do povětří Kachovskou přehradu

Autor: jch, lig - 
30. září 2023
12:03

Ukrajinská vojenská rozvědka (GUR) nedávno zveřejnila zvukový záznam údajného telefonátu, v němž ruský voják prozradil, že jeho země stojí za červnovým výbuchem přehrady Kachovka. Na nahrávce je hovor mezi ruským vojákem, který měl hovořit z frontové linie na Ukrajině, a neznámou osobou. Co na záznamu stálo, připravil server Newsweek.

Voják na nahrávce podrobně hovoří o velkých explozích na přehradě vodní elektrárny Kachovka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, které se odehrály 6. června. Následná destrukce způsobila únik nejméně 150 tun motorového oleje do řeky Dněpr a záplavy v několika osadách, které si vyžádaly evakuaci. Ruský prezident Vladimir Putin a další představitelé Kremlu posléze odmítli odpovědnost za incident na přehradě a obvinili z něj Kyjev a jeho spojence. Ukrajina uvedla, že za katastrofou stojí Rusko.

Voják hovořící v telefonátu zveřejněném GUR popírá tvrzení Moskvy a říká, že jeho jednotka byla zasažena vodou poté, co Rusko vyhodilo přehradu do povětří.

„Dostali jsme se do té zk****né vlny, když jsme vyhodili do povětří tu zasr***u přehradu. Ti z nás, kterým se podařilo vyplavat, vyplavali a pak ty zasr**ce v podvlíkačkách sundavali ze stromů,“ je slyšet na zachyceném hovoru.

Ruský voják také uvedl, že se vojenské orgány jeho země snažily bagatelizovat počet osob, které při incidentu ztratily, a tvrdily, že přišly pouze o sedm mužů. V jiné části nahrávky pak upřesnil, že jeho jednotka byla nedávno převelena do Záporoží, tedy oblasti Ukrajiny, kde se boje zintenzivnily poté, co Kyjev v červnu zahájil protiofenzívu.

Podle listu Kyiv Post vojáci, kteří bojovali v Záporoží před jeho příchodem, nezaznamenali úspěch. Dodal, že jeho jednotka toho proti ukrajinské armádě „udělala velmi málo“, a řekl rovněž, že očekává, že válka na Ukrajině bude pokračovat nejméně dva roky kvůli tomu, že kyjevská armáda se brání zuby nehty.

GUR často zveřejňuje zvukové záznamy, které podle ní představují zachycenou komunikaci ruských sil. Tyto hovory obvykle slouží jako příklad nízké morálky okupantů. Minulý měsíc GUR sdílela zvukový záznam, o němž tvrdí, že se jedná o ruského vojáka, který popisuje, že celá jednotka ozbrojených sil jeho země byla „zmasakrována“ ukrajinskou armádou, a též hovor vojáka, který hovořil o plánech, které slyšel, že Kyjev brzy podnikne velký pokus o znovuzískání Krymu.

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Video se připravuje ...
Další videa