Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Propaganda se činí: O Kimovi u Putina vznikl oslavný dokument. Pomohou Rusům dodávky z KLDR?

Autor: DVL, swp - 
20. září 2023
17:42

Podle předsedy sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Marka Milleyho Severní Korea pravděpodobně nepřinese Rusku takovou vojenskou podporu, která by ve válce na Ukrajině mohla udělat nějakou změnu. „Udělalo by to rozdíl? Ohledně toho jsem skeptický. Pochybuji, že by to bylo rozhodující,“ okomentoval Milley. Informovaly o tom britské noviny The Mirror. O setkání dvou diktátorů navíc vyšel také dokument. Mapuje návštěvu Kim Čong-una od 10. do 19. září.

Severní Korea pravděpodobně nepřinese Rusku dostatečnou vojenskou podporu na to, aby ve válce na Ukrajině došlo k nějaké změně, prohlásil nejvýše postavený americký generál Mark Milley při svém příjezdu do Norska, kde se účastnil jednání NATO ohledně konfliktu. Uvedl také, že nedávné setkání prezidentů Vladimira Putina a Kim Čong-una může vést k tomu, že Moskva dostane náboje ze sovětské éry. 

Generál dodal, že není jasné, kdy by dodávky munice byly uskutečněny a kolik by jich bylo. „Udělalo by to rozdíl? Ohledně toho jsem skeptický. Pochybuji, že by to bylo rozhodující,“ okomentoval Milley.

Mezi zahraničními vládami a odborníky se množí spekulace, že Kim by na oplátku od Putina pravděpodobně požadoval pokročilé zbraně nebo technologie. Milley a jeho protějšky v rámci NATO budou v nadcházejících dnech diskutovat o podpoře Ukrajiny a dalších regionálních otázkách obrany.

Generál se také nechal slyšet, že ruské síly „ztrácejí více a více půdu pod nohama a celé Rusko trpí kvůli dopadům ekonomických sankcí a diplomatické izolaci“. Zdůraznil, že Ukrajina potřebuje další zbraně a vybavení a její partneři budou v následujících dnech diskutovat o řešení situace.

Jednání NATO probíhají v době, kdy ukrajinská protiofenziva pomalu postupuje, ale ne tak rychle, jak se očekávalo. Lídři v Kyjevě mezitím lobbují za pokročilejší zbraně včetně raket dlouhého doletu.

O setkání vyšel i dokument

O cestě Kim Čong-una do Ruska a jeho summitu s Vladimirem Putinem byl natočen i propagandistický dokument. Odvysílala ho ve středu severokorejská státní televize KRT. 

V dokumentu se například objeví příjezd obrněným vlakem, přátelské potřesení rukou mezi oběma diktátory, prohlídka Vladivostoku, návštěva kosmodronu a další. Dokument trvá hodinu a půl a zahrnuje období od 10. do 19. září. Na závěr sevekorejského diktátora vítají zpátky doma dívky s květinami.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa