Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klíčový průlom na jižní frontě: Ukrajinci jsou za první ruskou obrannou linií a rychle postupují dál

Autor: ČTK, swp - 
3. září 2023
15:43

Ukrajinské síly po týdnech usilovného odminovávání rozhodujícím způsobem prolomily první ruskou obrannou linii u Záporoží, řekl britskému nedělníku The Observer jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, který má na starosti protiofenzívu na jihu země. Armáda podle něj nyní očekává rychlejší územní zisky při postupu na slabší druhou linii, kterou na jihu Ukrajiny ruští okupanti vybudovali.

„Nyní se nacházíme mezi první a druhou ruskou obrannou linií,“ uvedl Tarnavskyj několik dní poté, co Kyjev oznámil symbolické vítězství, když znovudobyl obci Robotyne. Tarnavskyj odhadl, že Rusko věnovalo 60 procent svého času a zdrojů na vybudování první obranné linie a pouze po 20 procentech na druhou a třetí linii, protože Moskva neočekávala, že by se ukrajinské síly mohly dostat skrz.

Nyní, když bylo minové pole prolomeno, ztratili Rusové velkou část své výhody. „Mezi první a druhou linií obrany je velmi velký rozdíl,“ dodal Tarnavskyj.

Rozsáhlé minové pole zastavilo ukrajinské jednotky na několik týdnů, zatímco vojáci pomalu pěšky čistili útočnou trasu. Ruské jednotky zatím „jen stály a čekaly na ukrajinskou armádu“, uvedl generál.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je na Ukrajině, sešel se se Zelenským. Ten řekl, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

Zobrazit celý online

Podle agentury AFP se zdá, že rozhovor je součástí ukrajinské snahy rázně odmítnout kritiku zaznívající z některých míst na Západě, podle které je protiofenzíva zahájená v červnu s cílem získat zpět území dobytá Moskvou příliš pomalá. Kritiku v posledních dnech odmítli i prezident Volodymyr Zelenskyj či ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdánlivě pomalý vojenský pokrok během léta posílil hlasy, které vyzývaly k jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o ukončení války. Tento postoj byl ostře odmítnut na Ukrajině, kde se mnozí domnívají, že pouze úplná porážka Ruska zabrání další invazi.

Tarnavskyj vysvětlil, že ukrajinská armáda se zdržela v protiofenzívě, protože „strávila více času, než se očekávalo, odminováním území“ obsazených Rusy. „Evakuace zraněných pro nás byla bohužel obtížná. A to také zkomplikovalo náš postup,“ dodal a přiznal, že Kyjev utrpěl značné ztráty.

Tarnavskyj kritiku také odmítl s tím, že raději hodnotí práci, až když je hotová, a poděkoval Británii a dalším spojencům za podporu ve formě výcviku a zbraní, včetně tanků.

„Nepřítel čerpá své rezervy nejen na Ukrajině, ale i v Rusku. Dříve nebo později Rusům dojdou jejich nejlepší vojáci. To nám dá příležitost zaútočit na ně více a rychleji,“ řekl generál. „Všechno teprve přijde,“ dodal.

Na otázku ohledně pomalého postupu při prolamování ruských linií v další ofenzívě dále na východ podél obranné linie nepřítele odpověděl, že má jiné cíle, a dodal, že Ukrajina připravuje další překvapivé ofenzívy, aby vyčerpala síly Moskvy.

„Čím blíže jsme k vítězství, tím je to obtížnější. A proč tomu tak je? Protože bohužel ztrácíme naše nejsilnější a nejlepší vojáky,“ vysvětlil. „Nyní se musíme soustředit na určité oblasti a dokončit práci. Bez ohledu na to, jak je to pro každého z nás těžké,“ dodal.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa