Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rozpínavá Čína: Nová mapa si nárokuje i ruské území. A Putin si teď nemůže stěžovat

Autor: mav, swp - 
3. září 2023
05:00

Čínské ministerstvo přírodních zdrojů vydalo novou sadu oficiálních map, jež mají sloužit úřadům i široké veřejnosti. A také posílit nároky na sporná pohraniční území. Spory s Indií či Malajsií jsou běžná věc, ale Peking si teď nárokuje i kousek Ruska.

Těsně, než zahájil invazi na Ukrajinu, holedbal se ruský prezident Vladimir Putin, kterak s ním čínský protějšek Si Ťin-pching uzavřel „partnerství bez hranic“. Asi si nepředstavoval, že po roce a půl bude problémem právě hranice mezi oběma velmocemi. 

Nová mapa zobrazuje coby součást Čínské lidové republiky celý Velký Ussurijský ostrov (Bolšoj  Ussurijskij, čínsky Chej-sia-c' tao - Ostrov černého medvěda) v ústí řeky Ussuri do Amuru. Toky tvoří hranici Číny a Ruska, ostrov (plus několik dalších v okolí) však byly předmětem sporu - a už zase možná budou.

Když se ruské impérium rozpínalo na východ, uzavřelo s čínskou říší hraniční smlouvu - Pekingskou dohodu roku 1860. Velký Ussurijský podle ní náleží Číně. Za Sovětského svazu, roku 1929, ho však obsadili sovětští vojáci. 

Ostrov samotný má zhruba 350 čtverečních kilometrů (v závislosti na výšce hladiny Amuru), významný je pro ovládání řeky - a Sověti také nechtěli, aby byl na dostřel čínských děl nedaleký Chabarovsk, největší město ruského Dálného východu.

Putin nemůže protestovat

Roku 2004 se obě jaderné velmoci přece jen nějak domluvily - ostrov si rozpůlily, čínské lodě tak mohly řekou plout.

Nová mapa pravděpodobně nepomůže vztahům mezi Ruskem a Čínou, uvedl pro Newsweek Mark Katz, profesor politologie na Univerzitě George Masona. „Kreml rozhodně věnuje velkou pozornost čínským mapám - zejména těm oficiálním - které tvrdí, že ruské území ve skutečnosti patří Číně. Jenže Putin není v pozici, aby si na to hlasitě stěžoval, protože Moskva se v důsledku západních sankcí stala na ekonomických vztazích s Čínou velmi závislou.“

Čína si mapou zabírá i jiná území, například nejvýchodnější indický stát Arunáčalpradéš a další region Aksai Čin. S Indií má právě kvůli několika územím napjaté vztahy, občas dojde i na pohraniční potyčky.

„Zobrazování indického teritoria coby vlastního je starým zvykem Číny,“ reagoval ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar. „Ale nic to nezmění. Vznášení absurdních nároků z cizího teritoria neudělá vaše,“ řekl pro NDTV podle India Times.

Jihovýchodní soused se zase ohradil vůči tzv. linii devíti čar. „Malajsie neuznává čínské nároky v Jihočínském moři, jak jsou uvedeny ve ‚standardní mapě Číny z roku 2023‘, která zasahuje do malajsijské námořní oblasti,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení ve čtvrtek večer. „Mapa nemá pro Malajsii žádný závazný účinek,“ cituje Al Džazíra

Dlouhodobě čínské nároky v moři odmítají i Vietnam, Filipíny a Brunej.

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 3. září 2023 22:03 )

Už nejsme ve Varšavské smlouvě. Teď nás odírají o poslení prachy Ukrajina a NATO.

krapotkin ( 3. září 2023 22:01 )

Pamatuju si to, ne každej jetady cucák jako ty.

Jirik-ta ( 3. září 2023 12:43 )

my s tím ale nic nenaděláme utáhneme si opasky

stařec ( 3. září 2023 09:53 )

stařec ( 3. září 2023 09:53 )

V tu dobu s tebou táta občurával ploty,filozofe!!

Zobrazit celou diskusi