Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sadistické mučení a bití. Putin odpůrce znovu zavírá do nechvalně proslulého gulagu

Autor: DVL, swp - 
21. září 2023
05:00

Podle deníku The Mirror ruský prezident Vladimir Putin opětovně použil notoricky známý gulag IK-17, který má mučírny a místnosti, kde jsou vězni nuceni k tomu, aby odkrývali detaily o svých přátelích a známých. Bývalí vězni však odhalili mnohem více děsivých podrobností o tom, jak to v nechvalně proslulém gulagu chodí. 

Ruský prezident Vladimir Putin opětovně použil notoricky známý ruský gulag, aby zavíral ty, kteří mu oponují. Bojí se, že je proti němu kvůli válce na Ukrajině hodně lidí, proto potřebuje vězení, kam může zavírat aktivisty, a dokonce i opozici. Ve věznici nazvané IK-17 budou přebývat přezdívaní „teroristé“, což je v podstatě kdokoli, kdo je přichycen, jak vede kampaň proti Putinovi. 

Věznice se nachází nedaleko Krasnojarska na Středosibiřské vysočině, přibližně 4 000 kilometrů od Moskvy, kde v zimě může být až minus 50 stupňů. Bití a mučení je hlášeno neustále. Gulag má mučírny a prostory, kterým se říká „tiskové místnosti“, kde jsou vězni nuceni k tomu, aby se přiznali a odkryli detaily o přátelích a známých, kteří poté budou zatčeni. 

Musí strkat hlavy do špinavých záchodů

Existují videa, kde vězeňští důstojníci vlečou vězně po chodbách a bijí je. Někteří z nich jsou mučeni v přítomnosti guvernéra a plukovníka Jurije Čeremnycha, o kterém bývalí vězni řekli, že je „sadista“. Vězni, kteří jsou u personálu oblíbení, jsou vyzýváni k tomu, aby bili ostatní odsouzené. 

Vězňům, kteří nespolupracují, drtí na povel ruce jejich spoluvězni, zatímco další vězni jsou přinuceni k tomu dávat hlavy do špinavých záchodů. Věznice se navíc nachází v místě, kde je obrovská a ekologicky nebezpečná hliníková huť společnosti Rusal. Všechny místní domy byly přemístěny. 

Někteří vězni v huti pracují a bydlí na ubytovnách v areálu tavírny. Prach, smog, saze a blízkost k závodu jsou popisovány jako „kruté zacházení, ohrožující život a zdraví“. Bývalý vězeň řekl: „Když necháte okno otevřené, parapet může přes noc zčernat.“

Podmínky vězňů humanitární organizace popisují jako mnohem krutější než kdekoli jinde. Vězni vstávají každý den o půl šesté ráno, poté následuje dvouhodinové cvičení venku za každého počasí. 

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa