Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pro Putinovu dceru sankce neplatí? O prominentní vědkyni je na Západě zájem!

Autor: rc - 
19. září 2023
05:00

Poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, západní země uvalily sankce na nejstarší dceru ruského prezidenta Vladimira Putina Marju Voroncovovou. Ovšem to ruské pediatričce a endokrinoložce nijak nezabránilo v tom, aby svou vědeckou práci nadále prezentovala ve světovém měřítku! Její články navzdory sankcím vycházejí ve vědeckých časopisech v západních zemích.

V únoru roku 2022 zahájilo Rusko invazi na Ukrajinu. O několik týdnů později, v dubnu 2022, Spojené státy rozhodly, že uvalí sankce na dcery Vladimira Putina Kateřinu Tichonovovou a Marju Voroncovovou. Sankce na nejstarší Putinovu dceru uvalila i Evropská unie, Spojené království, Japonsko či Švýcarsko.

Publikuje sankcím navzdory

Marja Voroncovová vystudovala biologii na Státní univerzitě v Petrohradě a je absolventkou medicíny na Moskevské státní univerzitě. Dokonce je považována za Putinovu poradkyni v oblasti genetického inženýrství. Voroncovová se věnuje pediatrii a endokrinologii. V rámci své vědecké činnosti často publikuje články. Publikovat na mezinárodní úrovni nepřestala ani poté, co se ocitla pod západními sankcemi.

Telegramový kanál „Možem objasniť“ přišel s informací, že vědecké články Putinovy dcery se nadále objevují v západních vědeckých periodicích. „Prezidentova nejstarší dcera Marja Voroncovová, kandidátka lékařských věd a vzděláním endokrinoložka, nadále publikuje v západních vědeckých časopisech,“ píše kanál s tím, že její články neváhala otisknout jak americká, tak švýcarská nakladatelství. „V letech 2022 až 2023 vyšly čtyři texty Voroncovové – tři z nich po válce a jeden na začátku února 2022. Voroncovová publikuje články nejen sama, ale i ve spoluautorství s kolegy na Moskevské státní univerzitě,“ dodává kanál. Nejstarší dcera ruského prezidenta se těší z úspěchu v akademické oblasti. Od roku 2022 je prý zástupkyní děkana na lékařské fakultě.

Voroncovová je sice pod sankcemi, nicméně sankce jí nebrání nikterak v tom, aby publikovala své články v zahraničních časopisech. Jak uvádí server Obozrevatel.com, v roce 2019 vstoupila do společnosti New Medical Company (NOMECO), která se specializuje na projekty spojené s nukleární medicínou. V minulosti údajně byla společnost ztrátová, ovšem po příchodu Voroncovové se situace rapidně zlepšila. V roce 2020 byl její zisk zhruba 140 milionů Kč a o rok později už 201 milionů Kč.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Video  Výbuch ruského systému na Krymu: Ukrajinci použili nové střely?  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa