Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jana (12) přišla při raketovém útoku o obě nohy: Statečná dívka s protézkami běžela půlmaraton!

Autor: rc - 
9. září 2023
12:18

Neuvěřitelnou odvahu a odhodlání ukázala Jana Štěpanenková (12), která při ruském bombardování přišla o obě nohy. Rodina zrovna čekala na vlak, když Rusové začali ostřelovat nádraží v Kramatorsku. Při útoku zemřely desítky lidí, včetně pěti dětí. Jana se ze zranění zotavovala ve Spojených státech a v srpnu letošního roku se s rodinou vrátila na Ukrajinu. V neděli 3. září se dokonce zúčastnila půlmaratonu ve Lvově.

Jana Štěpanenková prchala se svou rodinou před válkou. Společně se svou maminkou Nataljou a bratrem Jaroslavem čekala v dubnu roku 2022 na vlak na nádraží v Kramatorsku, který je měl odvézt do bezpečí. Nádraží se dostalo však pod palbu ruských vojáků. Při bombardování zemřelo nejméně padesát lidí, včetně pěti dětí.

Jana a její maminka utrpěly vážná zranění. Jana přišla o obě nohy, Natalja o jednu. Jaroslav jako zázrakem vyvázl bez zranění. Obě dvě byly převezeny do nemocnice ve Lvově, kde se zotavovaly několik týdnů, a nakonec se dostaly do Spojených států, kde podstoupily rehabilitace. Jana je velká bojovnice a naučila se chodit s protézami. V americkém městě San Diego strávila devět měsíců. Nejen, že znova chodí, ale dokonce se zúčastnila běžeckého závodu!

Jak uvedl americký televizní kanál FOX29, rodina se v srpnu letošního roku vrátila do rodné země. Ve Lvově se v neděli konal půlmaraton, který organizovala charitativní organizace Unbroken. „Očekávalo se, že Ukrajinci padnou za 72 hodin, přesto běželi až do dne 557 a budou pokračovat až do cíle. Až do našeho vítězství,“ uvedli pořadatelé. Běžeckého závodu se zúčastnili lidé, kteří při válce s Ruskem přišli o své končetiny stejně jako Jana. Ta uvedla, že se teprve s protézkami učí běhat. „Trochu se bojím, protože na to ještě nejsem zvyklá. Chci ale podpořit děti, které také přišly o nohy a nemohou běhat,“ uvedla s tím, že jim chce ukázat, že i když člověk přijde o končetiny, může se znovu postavit a začít znovu běhat.  

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Malá Ukrajinka Jana (11) přišla při bombovém útoku o nohy, nyní se učí chodit s protézami  - Twitter Defense of Ukraine
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa