Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Metr po metru: Ukrajinci zvolili netradiční taktiku, postupují v malých skupinkách k Azovskému moři

Autor: vja - 
3. září 2023
05:00

Ukrajina pomalu postupuje v protiofenzivě a spoléhá se na úsilí stovek malých útočných skupin, z nichž každá má za úkol zaútočit na konkrétní zákop, stromořadí nebo dům. Úkolem jedné takové ukrajinské jednotky bylo dobýt jediný dům v zdánlivě nedůležité vesnici, která je jen tečkou na mapě, sloužila však jako důležitý opěrný bod ruských vojáků. O taktice Ukrajinců a jejich úspěších informoval deník The New York Times.

Andrij, veterán námořní pěchoty, čekal se svým malým útočným týmem tři dny, nikdo z nich předtím nezažil naostro boj. Ostatní ukrajinské jednotky se zatím plazily přes minová pole, obsazovaly zákopy a čistily si cestu do zemědělské vesnice Urožine. Jednoho srpnového dne konečně přišel rozkaz k přesunu.

V obrněném transportéru se rozjeli na předem určené místo, zem jim pod nohama rozčísly výbuchy a střelba, vzpomíná Andrij a členové jeho jednotky. Když vyhnali nebo zabili zbývající Rusy, zajistili dům. Po setmění rozmístili stráže a prošli taktiku předchozího dne, aby zjistili, kde by se mohli zlepšit. Ráno přišel nový rozkaz: Zaberte další dům.

Měsíc trvající kampaň kladoucí si za cíl prolomení silně opevněných ruských linií probíhá v mnoha oblastech za využití různých forem boje. Motorem, který toto úsilí pohání, jsou stovky malých útočných skupin, často čítajících jen osm až deset vojáků.

V tomto taktickém přístupu mají malé vesnice velký význam. Lemují důležité cesty, což usnadňuje dopravu, a budovy, dokonce i ty zničené ostřelováním, poskytují určité krytí. Rusové je využívají jako opěrné body; například Urožine byla obehnána dvěma zákopovými liniemi a bludištěm tunelů.

Je to těžký způsob vedení války - vesnici po vesnici, dům po domu - bez záruky úspěchu. Jakmile jsou však ruská opevnění dobyta a zajištěna, poskytují Ukrajincům základnu pro plánování dalšího postupu. Takto se Ukrajina snaží postupovat po dvou trasách směrem k Azovskému moři a hledá místo, kudy by se dalo prorazit a přerušit takzvaný pozemní most mezi Ruskem a okupovaným Krymem.

Pozoruhodný postup

Na západě ukrajinské síly postupují na cestě, která vede k Melitopolu. Poté, co zajistily klíčovou vesnici Robotyne, sváděly tento týden urputné boje u vesnice Verbove, která je klíčová v dalším postupu. V pátek ukrajinská armáda uvedla, že postoupila o tři a půl kilometru za Robotyne. John Kirby, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu, řekl, že Ukrajina v předchozích 72 hodinách dosáhla „pozoruhodného pokroku“.

Urožine leží na trase dále na východ, podél venkovské silnice, která vede do Mariupolu na jižním pobřeží. Bitva o vesnici trvala devět dní a Rusové nakonec 19. srpna ustoupili pod krupobitím ukrajinské dělostřelecké palby. Byl to malý, ale nezbytný krok. Stejně jako v případě Robotyne zajištění obce znamenalo, že ukrajinské síly prolomily první vrstvu obrany Rusů. Stejně tak je důležité, že ji nyní drží již dva týdny.

Než se Ukrajinci dostanou k pobřeží, čeká je ještě asi 60 kilometrů náročné cesty, ve které jim stojí nejméně jedna další silně opevněná ruská obranná linie. Rusové kladou urputný odpor, chrání je opevněné pozice, minová pole a letecká převaha. Námořní pěchota očekává, že boj bude krvavý a pomalý.

„Rusové mají více dělostřelectva, více tanků, více dronů a více lidí,“ řekl veterán námořní pěchoty Denis. „A také se velmi dobře opevňují, kdykoli se někam dostanou. Ať už je to osada, les nebo jen pole.“

Ukrajinci v srpnu několikrát během dvou týdnů umožnili týmu deníku The New York Times navštívit námořní pěchotu bojující ve směru na Mariupol pod podmínkou, že novináři nezveřejní přesná místa, plná jména a hodnosti vojáků.

Každodenní úspěch se měří spíše na metry než na kilometry. Desítky těchto útoků však zuří denně již několik týdnů a dávají dohromady zisky, které podle Ukrajiny budou pro přetížené ruské síly představovat stále větší problém.

Krůček od moře

Ve více než tuctu rozhovorů z posledních dnů vyjádřili vojáci velkou důvěru v to, že mohou prolomit ruské linie. „Po první a druhé linii bude přímá cesta směrem k moři, žádná další opevnění,“ řekl Maksym, další veterán námořní pěchoty, který bojoval v Urožine. „Budeme se pohybovat doslova raketovou rychlostí.“

Námořní pěchota bojuje na linii vedoucí na jih podél venkovské silnice T0158, která se vine údolím řeky Mokri Jali, kde Ukrajinci od zahájení protiofenzívy v červnu znovu dobyli řadu vesnic. Dalším cílem útoku je Staromlynivka, asi 12 kilometrů od místa, kde kampaň začala.

Před útokem na Rusy ve vesnici samotné bojují Ukrajinci o kontrolu vyvýšených pozic na křídlech v naději, že znehybní ruské pozice z větší vzdálenosti a omezí boje dům od domu. Každá osada představuje mnoho podobných výzev, mariňáci si každý útok zmapují a před zahájením útoku co nejvíce procvičí.

„Nejdůležitější je udržet první ulici,“ řekl Denis. „Pak vyšleme další dron, který se podívá na každou budovu. Naši vojáci jsou rozděleni do dvou skupin: krycí skupiny a manévrové skupiny. Krycí skupina střílí na Rusy, kteří se ukrývají v různých patrech budovy, a manévrová skupina ji pak vyčistí. Takto postupujeme dům za domem.“ Pokud útok selže, přivolají dělostřelecké údery a dům zničí.

Minová pole jsou stále problém

Rusové se také přizpůsobují, včetně používání nové taktiky, která činí již tak zrádná minová pole ještě smrtelnějšími. Například pastvinu plnou min polijí hořlavinou a jakmile se Ukrajinci pustí do čištění prostoru, Rusové shodí z dronu granát, který vyvolá řetězovou reakci.

Kvůli hrozbě min je kontrola nad zpevněnými cestami nezbytná. Jsou to nejbezpečnější trasy, protože miny lze snáze odhalit a odstranit. Rusové to vědí a podél silnice T0158 zřídili linii obrany s betonovými bunkry pro kulometčíky. Ruské drony udržují silnice pod neustálým dohledem.

Když Denis mluvil, několik kilometrů od bojové linie nacvičovala jednotka útok na blízkou vzdálenost. O otlučené budovy k provádění takových cvičení není nouze, takže se místa často mění. Ruské bezpilotní letouny však zachytily seskupení vojáků a vypálily na ně rakety. Ti měli několik vteřin na to, aby se ukryli. Rozprchli se, když Rusové vypálili další salvu. Nikdo nakonec nebyl zraněn.

O několik dní později se jiná skupina připravovala na další útok. Patřili ke skupině mariňáků, kteří absolvovali výcvik v Británii, ale ještě nezažili boj. Cvičení vedl třiapadesátiletý trenér Vasyl. „Čas je luxus, který v době zuřících bojů často není dostupný,“ řekl, „takže se snažíme, aby byli připraveni co nejdříve.“ Klíčovou součástí formování úspěšné útočné jednotky bylo nalezení těch nejmotivovanějších rekrutů ochotných vrhnout se do boje po hlavě.

Stejně jako ostatní ukrajinské útvary je námořní pěchota složena ze směsice profesionálních bojovníků, dobrovolníků a mobilizovaných branců. Asi 70 procent z nich pochází z okolí okupovaného města Mariupol. Vojáci se domnívají, že jim to dává výraznou výhodu nad nepřítelem, který podle nich bojuje za výplatu a drží pozice ze strachu z trestu za ústup.

Andriy a Maksym, oba 35 let, vedli nováčky jako zkušení vojáci. „Samozřejmě jsme měli nějaké ztráty, ne v rámci naší čety, ale v rámci brigády,“ řekl Maksym. „To je válka, víte.“ Přesto mariňáci dosáhli svého cíle v Urožine a dostali se o malý krůček blíž k moři. „Je to důležité i pro sebevědomí a motivaci,“ řekl Maksym. „Mnozí kluci byli nováčci, byl to jejich první boj. A teď už vědí, jak to chodí.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online
Video  Evakuace civilistů v Robotyni  - Twitter/Ministerstvo obrany Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa