Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podvod za 300 milionů? Ukrajinská policie si vyšlápla na oligarchu Kolomojského, skončil ve vazbě

Aktualizováno -
2. září 2023
20:25
Autor: ČTK - 
2. září 2023
12:21

Kontroverzní ukrajinský miliardář Ihor Kolomojskyj, kterému do loňského listopadu zčásti patřily ropné firmy Ukrnafta a Ukrtatnafta, byl dnes obviněn z podvodu a praní špinavých peněz. Informoval o tom list Kyiv Independent. Soud ho na dva měsíce poslal do vazby.

Deník Ukrainska pravda uvedl, že podnikateli byl dnes během domovní prohlídky předán dokument, podle kterého je oficiálně podezřelý z několika trestných činů.

„Ihor Kolomojskyj legalizoval více než půl miliardy hřiven (300 milionů Kč) jejich převodem do zahraničí s využitím bankovních institucí pod jeho kontrolou," sdělila ukrajinská tajná služba SBU.

USB provedla prohlídku v domě Kolomojského v Dnipru již letos v únoru. Média tehdy psala, že se vyšetřování týká podvodů spojených s firmami Ukrnafta a Ukrtatnafta, které patří k největším těžařům a zpracovatelům ropy v zemi. Ukrajina loni vyvlastnila část miliardářových podniků, včetně ropných společností zapletených do údajných machinací. Řízení vyvlastněných firem přešlo na ministerstvo obrany.

SBU v únoru uvedla, že ve zmíněných společnostech odhalila rozsáhlé zpronevěry - manažeři z obou firem podle SBU vytunelovali asi 40 miliard hřiven (asi 24,3 miliardy Kč). Poukázala také na rozsáhlé daňové úniky či neplacení cla.

Podle listu Kyiv Independent je miliardář Kolomojskyj vyšetřován také v Británii, ve Spojených státech a v Izraeli. Na Ukrajině se již dříve dostal do konfliktu s vládou kvůli zestátnění své banky PrivatBank. Ústav, největší na Ukrajině, byl podle Kyjeva zestátněním zachráněn před bankrotem, což Kolomojskyj popřel. V roce 2015 přišel Kolomojskyj po konfliktu s kyjevskou vládou o post dněpropetrovského gubernátora.

Někdejší soupeř nynějšího ukrajinského prezidenta ve volbách Petro Porošenko svého času označoval Volodymyra Zelenského za Kolomojského loutku. Zelenskyj ale jakoukoliv závislost na penězích jednoho z nejbohatších Ukrajinců popíral.

O Kolomojském se mluvilo i v souvislosti s plukem Azov, který za nynější války Ukrajiny s Ruskem proslul obranou města Mariupol. Podle časopisu The Algemeiner i dalších médií Kolomojskyj Azov zpočátku financoval.

 

Video se připravuje ...
Další videa